Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SaS: Kažimír by mal rozpočet z parlamentu stiahnuť!

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh štátneho rozpočtu, ktorý do parlamentu predložil rezort financií, je nereálny a minister Peter Kažimír by ho mal z rokovania Národnej rady SR stiahnuť. Zároveň by mal do nového návrhu zapracovať reálne čísla.

Tvrdí to opozičná SaS, ktorá kritizuje predovšetkým rozpočtované príjmy. Šéf liberálov Richard Sulík je totiž presvedčený, že opatrenia v daniach a odvodoch, s ktorými prišiel kabinet Roberta Fica, povedú k oveľa nižším príjmom, ako si vláda na budúci rok naplánovala. "Problém je v kombinácii týchto opatrení. Negatívnych opatrení je príliš veľa a naraz,“ povedal Sulík na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Skutočnosť, že návrh rozpočtu je postavený na vode, podľa Sulíkovho straníckeho kolegu Jozefa Kollára dokazuje aj skutočnosť, že odhad daňových a odvodových príjmov klesá s každou novou prognózou rezortu financií.

Chýbať podľa neho môže v rozpočte až 500 mil. eur. Rezort financií pritom podľa SaS zrejme príde iba s pozmeňujúcim návrhom, ktorým sa znížia rozpočtované príjmy a rozpustí sa celá vyše polmiliardová rezerva a s výdavkovou stranou rozpočtu sa nebude robiť nič. "Budeme trvať na tom, aby takýto rozpočet, ktorý povedie Slovensko k hospodárskemu úpadku a zvyšovaniu nezamestnanosti, bol z rokovania stiahnutý,“ dodal Kollár.

Podľa Kollára by mala akákoľvek vláda v súčasnej situácii dokázať škrtnúť aspoň medziročný nárast výdavkov samotných štátnych úradov. Vláde by pritom poradil predovšetkým urobiť poriadok v sociálnych dávkach a zvyšovať ich adresnosť. "Je to do veľkej miery nemohúcnosť. Pília si konár pod sebou,“ doplnil na margo opatrení vládneho Smeru-SD Sulík.

Návrh rozpočtu, ktorý do parlamentu predložil kabinet Roberta Fica, počíta so znížením deficitu verejných financií v budúcom roku na úroveň 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hotovostný deficit štátneho rozpočtu by mal pritom oproti schválenému rozpočtu na tento rok v budúcom roku klesnúť o vyše 600 mil. eur. Kým tento rok je rozpočtovaný schodok na úrovni 3,675 mld. eur, pre budúci rok rezort financií navrhuje deficit na úrovni 3,059 mld. eur.

Celkové rozpočtované hotovostné príjmy štátu pritom rastú o 552 mil. eur na 14,177 mld. eur pri poklese celkových rozpočtovaných výdavkov o 65 mil. eur na 17,235 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu