Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zlá správa pre zarábajúcich nad 1 153 eur: Budete mať nižší plat!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zamestnanci, ktorých hrubá mzda je vyššia ako 1 153,5 eura, budú od začiatku budúceho roka platiť vyššie odvody na sociálne poistenie. Od 1. januára budúceho roka sa totiž zvyšuje maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z terajších 1 153,5 eura na 3 930 eur.

Vo štvrtok o tom informovala Andrea Zahoranová z oddelenia metodiky výberu poistného Sociálnej poisťovne. Vyššie odvody na nemocenské poistenie pri zárobku nad 1 179 eur sa však neodrazia vo vyššej dávke nemocenského poistenia. Maximálny základ pre výpočet nemocenskej dávky, materského, či ošetrovného totiž od budúceho roka zostáva na súčasnej úrovni 1,5-násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov, čo v budúcom roku predstavuje 1 179 eur.

Ak má zamestnanec v súčasnosti hrubý príjem 1 500 eur, vzťahuje sa na neho poistné na nemocenské poistenie vo výške 2,8 % zo sumy 1 153,5 eura. Z jeho zárobku mu zamestnávateľ na nemocenské poistenie stŕha 1,4 % z tejto čiastky, čo predstavuje 16,14 eura. Zamestnávateľ za tohto zamestnanca do Sociálnej poisťovne platí takisto 1,4 % z 1 153,5 eura, čo je 16,14 eura.

Od 1. januára budúceho roka sa však budú nemocenské odvody v tomto prípade platiť zo sumy 1 500 eur. Zamestnancovi tak firma z jeho hrubého príjmu na nemocenské poistenie odpočíta 21 eur a ďalších 21 eur na nemocenské odvody zaplatí zamestnávateľ. Zamestnávateľ aj zamestnanec tak do poisťovne spoločne odvedú o 9,72 eur viac.

Od začiatku budúceho roka stúpnu aj minimálne odvody na sociálne poistenie pre samostatne zárobkovo činné osoby, a to zo súčasných 112,66 eura na 130,27 eura. Dôvodom je zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného, ktorý stúpne z 339,89 eura na 393 eur. Týka sa to všetkých SZČO, ktoré v súčasnosti platia odvody z nižšieho základu ako 393 eur.

Podľa údajov Sociálnej poisťovne platí sociálne odvody z najnižšieho možného vymeriavacieho základu takmer 87 % povinne poistených SZČO. Rovnako sa minimálny základ zvyšuje aj pre dobrovoľne poistené osoby. Nové sumy poistného budú prvýkrát splatné 8. februára 2013.

Pre povinne poistené SZČO, dobrovoľne poistené osoby aj zamestnancov sa od 1. januára 2013 zvyšuje suma maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie. Maximálny základ spoločný pre všetky druhy poistenia bude 3 930 eur, čo je päťnásobkom priemernej mzdy na Slovensku za rok 2011.

V súčasnosti sa pritom odvody na dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti platia najviac zo štvornásobku priemernej mzdy a maximálny základ pre platenie poistného na nemocenské poistenie dosahuje 1,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Najvyšší možný základ na platenie nemocenského poistenia je tak aktuálne vo výške 1 153,50 eura a maximálny základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti 3 076 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu