Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Španielsko by malo urýchlene požiadať o záchranný úver

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: airmic.com)

BRUSEL - Španielsko by malo urýchlene požiadať o záchranný úver. Uviedla to dnes agentúra RTTNews s odvolaním sa na vyhlásenie člena Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Luca Coena, ktoré dnes uverejnili belgické noviny De Standaard.

Coena, ktorý je šéfom belgickej centrálnej banky, znepokojuje fakt, že výnosy zo španielskych dlhopisov sa v predchádzajúcich dňoch znovu vrátili k hranici 6 %. To zhoršuje vyhliadky španielskej ekonomiky, ktorá sa zmieta v recesii, v poradí už druhej v priebehu niekoľkých rokov.

Pripomenul tiež, že eurozóna nemá veľa možností, ako podporiť ekonomiku bloku. A preto, ak sa jednotlivým vládam nepodarí zvýšiť konkurencieschopnosť svojich ekonomík, menovej únii hrozí niekoľko rokov slabého rastu. Čo sa týka situácie v Grécku, podľa Coena mu eurozóna bude musieť odpustiť časť dlhu, inak sa krajine nepodarí stlačiť ho v prijateľnom čase na udržateľnú úroveň.

Podobný názor má aj Medzinárodný menový fond (MMF). Ale Nemecko a dnes aj eurokomisár Olli Rehn odmietli návrh, aby vlády v eurozóne akceptovali straty a odpísali časť z gréckeho dlhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu