Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do Kežmarku „prichádza“ polmiliardová i nvestícia

Na tomto mieste by mala vyrásť do konca roku 2007 prvá fabrika na výrobu liečiv. Zobraziť galériu (2)
Na tomto mieste by mala vyrásť do konca roku 2007 prvá fabrika na výrobu liečiv.

KEŽMAROK – Približne 250 ľudí by malo dostať prácu v novej fabrike, ktorú tu chce za vyše 550 miliónov korún postaviť ruská spoločnosť. V kežmarskom priemyselnom parku plánuje vyrábať z mliečia jesetera farmaceutické a kozmetické prípravky.

Investori si Kežmarok vybrali z niekoľkých slovenských lokalít. „Na Slovensku sme vyberali zo štyroch miest. V Kežmarku nám ponúkli najlepšie podmienky,“ uviedol Maroš Lukniš, konateľ spoločnosti Euroimuno Pharmacia, ktorá je dcérskou spoločnosťou ruského výrobcu .

Do konca budúceho roku chcú Moskovčania v Kežmarku preinvestovať viac ako 220 miliónov korún a zamestnať do 100 ľudí, väčšinou s vyšším vzdelaním. Bude sa tu pripravovať látka na výrobu liekov Derinat a Ferrovir. „Sú to prípravky na zvýšenie imunity organizmu. Vyrábajú sa vo forme injekcií a kvapiek. Používajú sa pri rôznych chorobách, od chrípky až po rôzne onkologické ochorenia,“ vysvetlil konateľ.

Spoločnosť môže prípravky predávať zatiaľ iba na ruskom trhu, na ktorom pôsobí už 30 rokov. S výrobkami chce však preraziť aj v Európskej únii. „Do roku 2012 plánujeme preinvestovať ďalších 330 miliónov korún a zamestnať okolo 250 ľudí. Výrobu chceme rozšíriť o kozmetické prípravky,“ uzavrel M. Lukniš. V Kežmarku je momentálne bez práce vyše 7 percent ľudí.

JESETER

Patrí k hojnej skupine rýb. Poznáme asi 24 druhov. Žijú v moriach a riekach severnej pologule. Ľudia ich lovia kvôli ikrám, ktoré sa upravené jedia ako kaviár. Najväčšou jeseterovitou rybou je vyza veľká. Dorastá do dĺžky 9 metrov. Samica nakladie až 5 miliónov ikier. Medzi menšie druhy patrí jeseter malý s dĺžkou okolo jedného metra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu