Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dobrá správa po prepade zo začiatku roka: Práce už začína byť viac ako vlani!

Dobrá správa po prepade zo začiatku roka: Práce už začína byť viac ako vlani!
Dobrá správa po prepade zo začiatku roka: Práce už začína byť viac ako vlani! (Zdroj: kariera.sk)

BRATISLAVA – Zdá sa, že pracovný trh tento rok krízu nepocíti ako vlani. Aj keď na začiatku roka nastal pokles podľa posledných štatistík sa v treťom kvartáli výrazne prebudil a počet voľných pracovných miesto zaznamenal nárast o 34 percent. Odborníci očakávajú, že celková bilancia roku 2012 bude na úrovni dvojpercentného nárastu v porovnaní s minulým rokom. Potvrdzujú to údaje z pracovného portálu Kariera.sk.

Tradičný nárast sezónnych prác

Už tradične najväčší nárast pracovných ponúk v treťom kvartáli bol zaznamená v pomocných prácach a brigádach, poľnohospodárstve a administratíve.  Hoci v obchodných pozíciách nastal iba mierny nárast, obchod vedie v absolútnom počte dopytu po zamestnancoch. S letnou sezónou taktiež súvisel aj vysoký počet voľných miest v cestovnom ruchu.

Trh je stále neistý
Eurozóna smeruje v treťom kvartáli do technickej recesie, ktorej dôvodom sú rastúce náznaky oslabenia prichádzajúce z Nemecka. Celkovo sa očakáva pokles ekonomiky o 0,2 percent. Na Slovensku prevládajú obavy z nového Zákonníka práce, zo zvýšenia daní a odvodov, ako aj rôznych druhov poplatkov. Všetko vyplýva z neistoty zo smerovania ekonomiky. „Finančný trh sa pripravuje na zmeny, preto sú firmy a podnikatelia opatrní aj pri vytváraní nových pracovných miest. Napriek tomu neočakávame v závere roka významný pokles ponuky voľných pracovných miest, naopak, celkovo očakávame cca 2% medziročný nárast.“

Štátna správa zoštíhľuje, automobilky čakajú
V štátnej a verejnej správe pokračuje zoštíhľovanie pracovných miest, medziročne portál Kariera.sk zaznamenal až 45% pokles dopytu po štátnych zamestnancoch a rovnako pokračuje aj znižovanie počtu voľných miest v telekomunikáciách.  Počet ponúk sa znížil aj v automobilovom priemysle, a to o 30-percent. „Najvyšší dopyt o prácu v treťom kvartáli sme zaznamenali v obchode, sezónnych prácach a administratíve.“

Za prácou stále do Bratislavy
Bratislavský kraj má zo všetkých krajov najnižšiu nezamestnanosť. Dokazuje to aj 37% nárast počtu pracovných ponúk v treťom kvartáli tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2011. Najväčší medziročný pokles sme zaznamenali v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Tradične najmenej pracovných príležitostí v absolútnych číslach je v Košickom a Banskobystrickom kraji.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu