Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdravotné sestry idú protestovať: Pred ústavným súdom 10. októbra

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky sa stretnú na protestnom zhromaždení pred Ústavným súdom SR v Košiciach 10. októbra. Dnes to uviedla Ivana Kvetková zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).

Protest organizuje komora v spolupráci s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek ako reakciu na pozastavenie účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, o ktorom ústavný súd rozhodol ešte v júli. "Cieľom protestu je poukázať na neustálu degradáciu postavenia sestier a upieranie ich občianskych práv,“ povedala Kvetková. Ako pokračovala, rozhodnutie ústavného súdu má viaceré nedostatky, ktoré v nich vyvolávajú pochybnosti o férovom postupe pléna voči sestrám. "Plénum navyše rozhodlo o prijatí podania zarážajúco a neobvykle rýchlo,“ skonštatovala Kvetková.

Protest sa má niesť v rovnakom duchu ako v júli pred parlamentom. Tentokrát však sestry budú demonštrovať svoj postoj voči rozhodnutiu kompetentných orgánov nie v čiernych, ale v bielych tričkách. Podľa Kvetkovej je to symbol toho, že sestry chcú naďalej poskytovať kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť, slúžiť verejnosti a predovšetkým vykonávať svoju prácu na Slovensku. Koľko ľudí sa na proteste zúčastní, zatiaľ organizátori mapujú, očakávajú však podporu lekárov, pacientskych organizácií, ako i širokej verejnosti. Ústavný súd podľa Kvetkovej ešte nerokoval o tom, či je zákon v súlade s ústavou a nie je zatiaľ známe ani to, kedy rokovať bude.

V októbri sestry pripravujú zároveň aj ďalšiu akciu, tzv. Deň so sestrami. Počas nej dostanú poslanci a členovia vlády možnosť vyskúšať si na jeden deň prácu slovenskej sestry v zdravotníckych zariadeniach.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch mal od 1. apríla tohto roka garantovať sestrám minimálny plat od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Mnohé sestry sa však od nadobudnutia účinnosti zákona zvýšenia platov nedočkali. Komora sa tak postupne so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie obrátila na ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo práce, vyššie územné celky, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, verejnú ochrankyňu práv, premiéra i medzinárodné organizácie.

Platnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek pozastavil Ústavný súd SR na žiadosť Generálnej prokuratúry SR. Tá podala súdu návrh na preskúmanie ústavnosti zákona 25. júna tohto roka na podnet Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. Generálna prokuratúra zároveň navrhla ústavnému súdu pozastaviť účinnosť tohto zákona. Súd jej vyhovel a 11. júla pozastavil účinnosť zákona, kým nerozhodne o obsahu podania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu