Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Eurozóna sa môže rozpadnúť, ak juh Európy odmietne reformy

Anton Börner
Anton Börner (Zdroj: welt.de)

BERLÍN - Eurozóna sa môže rozpadnúť, ak ľudia žijúci v krízou sužovanej južnej Európe v nasledujúcich rokoch neakceptujú štrukturálne reformy, povedal to v pondelok šéf nemeckej asociácie vývozcov BGA Anton Börner.

 

Ďalej poprel obavy, že najväčšia nemecká ekonomika sa môže v tomto roku prepadnúť do recesie a očakáva, že nemecký export posilní v tomto aj budúcom roku. "Ak ľudia neprijmú štrukturálne reformy, tak existencia eura v jeho súčasnej podobe nebude možná,“ povedal Börner v rozhovore pre agentúru Reuters. "Ak povedia štáty južnej Európy áno, môžeme akceptovať výzvy..., potom euro bude silnejšie, než hocikedy predtým,“ dodal. 

Börner neočakáva, že sa nemecká ekonomika dostane v tomto roku do recesie, aj napriek tomu, že Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) minulý týždeň uviedla, že hospodárstvo Nemecka v druhom polroku oslabí. Rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny spomalil v druhom kvartáli na 0,3 % a mnohí ekonómovia prognózujú pokles ekonomiky v treťom a potenciálne aj štvrtom kvartáli. Export podľa Börnera v tomto roku posilní o "dobré štyri percentá".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu