Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

APEC vyjadril solidaritu s EÚ, spoločne chcú čeliť eurokríze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: airmic.com)

VLADIVOSTOK - Lídri Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) dnes na záver summitu v ruskom Vladivostoku vyjadrili odhodlanie spoločne čeliť prehlbujúcim sa následkom krízy v eurozóne.

Súčasne prisľúbili zavedenie opatrení na oživenie spomaľujúceho sa regionálneho ekonomického rastu a obnovenie dôvery finančných trhov, vrátane podpory otvoreného trhu, reforiem národných ekonomík, posilnenia verejných financií a zníženia rozpočtových deficitov. "Udalosti v Európe nepriaznivo ovplyvňujú aj náš región. Za takýchto okolností sme pevne rozhodnutí pracovať spoločne v záujme podpory rastu a finančnej stability a obnovenia dôvery," uvádza sa v záverečnom vyhlásení výročného summitu.

Hostiteľ schôdzky, ruský prezident Vladimir Putin, ocenil jej priebeh ako konštruktívny a vyzdvihol konkrétne výsledky trojdňových rokovaní. Fórum APEC má 21 členských krajín a kladie za cieľ vytvoriť spoločný trh a prispieť tak ku globálnemu hospodárskemu rastu v tichomorskej oblasti. Členské štáty by mali postupne znižovať a rušiť clá a liberalizovať podmienky obchodu. APEC vznikol v roku 1989  a je najväčším obchodným zoskupením na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu