Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarsko podľa Orbána potrebuje dohodu s MMF, nie však za každú cenu

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - Dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) potrebujeme, je nutná a bude, povedal dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán.

Zdôraznil však, že nie za mimoriadne tvrdých podmienok, ktoré boli vo štvrtok (6. 9.) zverejnené.

Orbán pripomenul, že fantáziu médií vzbudil list MMF z 25. júla, v ktorom je takmer 30 podmienok – medzi nimi zníženie dôchodkov, zrušenie rodinných prídavkov či okamžité zrušenie bankovej dane. Tieto podmienky sú podľa neho neprijateľné.

Vláda pripraví alternatívny balík návrhov, zopakoval svoje štvrtkové vyhlásenie predseda maďarskej vlády, ktorý pripustil, že bude možné pouvažovať o znížení byrokracie. Ako poznamenal, budú sa usilovať nie o pohotovostný úver, ale o preventívnu dohodu s MMF, ktorá by v prípade, že z nej nebudú čerpať, nemala mať tak tvrdé podmienky ako v prípade pohotovostného úveru.

MMF a EÚ požadujú od Maďarska za poskytnutie úveru zrušenie krízových daní, zdanenie bánk, zvýšenie dane z príjmu fyzických osôb, zrušenie rodinných prídavkov, ale aj zníženie dôchodkov. Zoznam podmienok zverejnil maďarský denník Magyar Nemzet odvolávajúc sa na nemenovaných účastníkov sárvárskej schôdze frakcií strán vládneho bloku Fidesz-KDNP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu