Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Holandský premiér nesúhlasí, aby Grécko dostalo viac času

Antonis Samarás
Antonis Samarás (Zdroj: SITA)

HAAG - Holandský premiér Mark Rutte nesúhlasí s tým, aby grécka vláda dostala viac času na zavedenie reformných krokov v krajine.

"Ak by to znamenalo zdržanie reforiem a rozpočtových škrtov, potom to nie je dobrý nápad," povedal Mark Rutte v stredu. Grécky premiér Antonis Samarás sa v stredu stretne so šéfom skupiny ministrov financií eurozóny Jeanom-Claudom Junckerom, aby ho presvedčil, že jeho kabinet si zaslúži viac času na presadenie ekonomických reforiem.

Samarás v rozhovore pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Bild potvrdil, že jeho vláda chce získať viac času na presadenie rozpočtových škrtov a reforiem. Krajina podľa neho nežiada peniaze navyše, potrebuje ale určitý "priestor na nadýchnutie", aby oživila ekonomiku a zvýšila štátne príjmy. "Chcem to povedať jasne. Nežiadame ďalšie peniaze. Dodržiavame všetky záväzky a plníme všetky podmienky," konštatoval Samarás.

V rámci dohody o medzinárodnej finančnej pomoci sa Grécko zaviazalo znížiť v rokoch 2013 a 2014 rozpočtové výdavky o zhruba 11,5 mld. eur. Podľa medializovaných informácií chce Samarás partnerov na rokovaniach presvedčiť, aby súhlasili s predlžením lehoty na dosiahnutie rozpočtových cieľov o dva roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu