Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Petícia za druhý pilier sa blíži ku koncu: Chýba 10.000 podpisov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Petícia na podporu druhého piliera by mala byť úspešne zavŕšená už začiatkom septembra. Predpokladá to predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, podľa ktorého sa pod dokument podpísalo doteraz približne 90.000 ľudí. Aby sa petíciou musel zaoberať parlament, je potrebných aspoň 100.000 podpisov.

"Je to otázka načasovania, či ju predložíme na septembrovej alebo na októbrovej schôdzi. Pre nás sú dôležité aj ďalšie veci, a to podanie schválenej novely zákona o sociálnom poistení, ktorá znižuje príspevky do druhého piliera na Ústavný súd SR a zároveň dohoda na ústavnom znení zákona, ktorý bude stabilizovať celý dôchodkový systém. K tomu si chceme sadnúť začiatkom septembra," povedal Kaník.

Samotná petícia je podľa jeho slov sprievodným javom, ktorý má poukázať na to, že nikomu neprospieva, ak je zákon o sociálnom poistení predmetom politického boja a stáva sa z neho trhací kalendár.

Kaník zároveň tvrdí, že SDKÚ-DS špeciálnu kampaň, aby sporitelia z druhého piliera po jeho otvorení od septembra húfne neodchádzali, nechystá. "Nebude treba. Sme presvedčení, že ľudia majú dostatok rozumu a vedia, že najistejší majetok sú peniaze na vlastnom účte. Aj keď je znížený príspevok z deviatich na štyri percentá, stále sú to vlastné peniaze. Som presvedčený, že nehrozí masívny odchod," dodal.

Petíciu na ochranu druhého piliera sa poslanci SDKÚ-DS pokúsili predložiť už na ostatnej schôdzi NR SR. Keďže ju však dovtedy parafovalo len 80.000 občanov, parlament zákonnú povinnosť o nej rokovať nemal. Poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) sa tak aspoň pokúsil v rámci rozpravy prečítať mená všetkých signatárov. Takouto formou obštrukcie chcela SDKÚ-DS zabrániť prijatiu novely zákona o sociálnom poistení.

Voči vystúpeniu Štefanca po zhruba dvadsiatich minútach zakročil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). "Odkedy ste začali čítať, mal som už niekoľko telefonátov. V nich ľudia, ktorí svoje ústavné petičné právo využili v dobrej vôli, namietajú a žiadajú ma, aby som zabránil tomu, čo robíte," zdôraznil Paška. "Rozumiem vašej nervozite, ktorú vyvoláva zoznam ľudí, ktorí podpísali petíciu, viem, že sa to zle počúva, ale chcem pokračovať v tomto zozname," reagoval Štefanec. Podľa neho zverejnenie mien bez ďalších údajov neporušuje súkromie signatárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu