Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chybný text k druhému pilieru: Nutná oprava ďalšou novelou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Administratívnu chybu, ktorú minulý týždeň schválili poslanci pri novelizácii zákona o starobnom dôchodkovom sporení, plánuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) vyriešiť ďalšou novelou zákona. Poslanci strany Smer-SD totiž schválili chybný text pozmeňujúceho návrhu, ktorý upravuje zvýšenie poplatku za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde.

 V súčasnosti je tento poplatok v zákone zadefinovaný koeficientom 0,056, a je teda vo výške 5,6 %. Vládni poslanci však v spoločnej správe schválili návrh, že sa slová "vo výške 0,56“ nahrádzajú slovami „vo výške 0,1“. Ako uviedol hovorca rezortu práce a sociálnych vecí Michal Stuška, na základe dohody všetkých kompetentných strán pôjde novela zákona na podpis prezidentovi s chybou. "Aby v budúcnosti nevznikli ústavné pochybnosti, bude táto nezrovnalosť odstránená najbližšou novelou zákona," povedal hovorca rezortu.

Podľa Odboru legislatívy a milostí Kancelárie prezidenta SR v prípade takejto formálnej chyby nejde o taký závažný dôvod, pre ktorý by prezident tento zákon mal vrátiť. Ako ďalej uviedol hovorca prezidenta SR Marek Trubač, pri formálnej chybe v zákone na to upozorní prezident republiky predkladateľa zákona a ten môže takýto zákon v najbližšom období novelizovať. "A v prípade tohto ustanovenia zákona, ktoré nadobúda účinnosť od januára 2013, je časového priestoru na novelizáciu a odstránenie formálnej chyby v zákone dostatok," uviedol Trubač. Dodal však, že rozhodujúce je konečné rozhodnutie hlavy štátu.

Príspevok do druhého dôchodkového piliera sa od začiatku septembra tohto roka do konca roka 2016 zníži zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy sporiteľa. Od roku 2017 sa má príspevková sadzba každoročne zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu na konečných 6 % v roku 2024. Druhý dôchodkový pilier sa otvorí pre vstup aj výstup zo systému v období od 1. septembra tohto roka do 31. januára budúceho roka.

Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty úspor nakoniec zostane v garantovanom aj negarantovanom fonde. Od začiatku budúceho roka sa však zvýši poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor. Menej si pritom bude z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať aj Sociálna poisťovňa. Tá si v súčasnosti ponecháva 0,5 % z výšky príspevku na vlastnú správu. Po novom bude poisťovňa tvoriť svoj správny fond len z 0,25 % z výšky príspevku na penzijné sporenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu