Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fed: Európa nie je zatiaľ blízko k vyriešeniu svojich problémov

 Ben Bernanke
Ben Bernanke (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Úsilie americkej centrálnej banky pomohlo ekonomike USA dostať sa z rozsiahlej recesie, aj keď rast je naďalej slabý. Povedal to dnes pred Výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov amerického Kongresu prezident Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke.

V súvislosti so situáciou v eurozóne uviedol, že podľa neho Európe ešte potrvá, než sa dostane k dlhodobému riešeniu svojich problémov. "Nemyslím si, že (v otázke rastu ekonomiky USA) nedošlo k žiadnemu pokroku. Oživenie je pomalšie, než by sme si želali, jednoznačne je to však pokrok," povedal Bernanke v druhý deň vystúpenia s prejavom o stave ekonomiky na pôde Kongresu.

Od začiatku tohto roka sa tempo rastu ekonomiky začalo spomaľovať a Bernanke uviedol, že ak nezamestnanosť ostane na vysokej úrovni, Fed je pripravený na ďalšie kroky (na podporu ekonomiky). O aké kroky by malo ísť, však neuviedol. Jeho vyjadrenia boli podobné tým, ktoré uviedol už v utorok (17.7) pred Bankovým výborom Senátu. Aj pred senátormi oznámil, že Fed je pripravený poskytnúť stimuly na podporu hospodárskeho rastu, ktorý sa v predchádzajúcich mesiacoch výrazne spomalil. Dôvodom spomalenia ekonomiky je podľa neho napätá situácia na finančných trhoch v dôsledku dlhovej krízy eurozóny a neistota v súvislosti s fiškálnou politikou USA.

Čo sa týka Európy, tá podľa šéfa Fedu ešte stále nie je dostatočne blízko k vyriešeniu svojich súčasných ťažkostí. "Nemyslím si, že sú blízko k dlhodobému riešeniu svojich problémov," povedal Bernanke, pričom dodal, že nestabilita na trhoch bude pokračovať dovtedy, dokiaľ Európa nepríde s dlhodobým riešením (krízy).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu