Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf FED: Nezamestnanosť v USA tak skoro neklesne

 Ben Bernanke
Ben Bernanke

WASHINGTON - Je nepravdepodobné, že by miera nezamestnanosti v USA v najbližších niekoľko rokoch dosiahla normálnejšiu úroveň. Vyhlásil to v stredu šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke, pričom opäť bránil výrazné uvoľňovanie menovej politiky centrálnou bankou.

Podľa neho kvantitatívne uvoľňovanie podporuje "podstatná väčšina“ vrcholných predstaviteľov centrálnej banky. Na otázku, kedy môže ekonomika začať vytvárať dosť pracovných miest na zníženie nezamestnanosti zo súčasných 7,9 % na 6 % Bernanke povedal: "Primeraný odhad pre 6 % je okolo roku 2016, približne ďalšie tri roky“.

Šéf americkej centrálnej banky sa ďalej snažil rozptýliť obavy, že by voľná menová politika banky nafukovala bublinu na trhu aktív alebo zvyšovala infláciu. "Podľa nášho názoru je v ekonomike stále veľká rezerva. Nemyslím si, že ekonomika je prehriata,“ uvádza Bernanke. Jeho vyhlásenie opäť povzbudilo finančné trhy. Jeho signály, že bude pokračovať v stimulačných opatreniach, podporili tiež rast akciových trhov.

Fed v reakcii na finančnú krízu a následne hlbokú recesiu z rokov 2007 až 2009 znížil úrokové sadzby až takmer na nulu a svoju súvahu nákupmi cenných papierov strojnásobil na takmer 3 bil. USD, s cieľom stlačiť náklady na dlhodobé požičiavanie.

V súčasnosti tiež každý mesiac nakupuje štátne cenné papiere za 45 mld. USD a aktíva založené na hypotekárnych úveroch v objeme 40 mld. USD. Má v tom pokračovať dovtedy, kým sa výrazne nezlepší situácia na trhu práce. Záznam z posledného zasadnutia centrálnej banky však ukázal, že mnohí predstavitelia banky sa obávajú rizík súvisiacich so smerovaním politiky centrálnej banky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu