Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Varovanie ekónomov: Kvôli USA príde ďalšia katastrofálna finančná kríza!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SANTA MONICA - V Spojených štátoch vzniká ďalšia veľká investičná bublina, ktorá vyvolá novú katastrofálnu finančnú krízu. Vytvára ju americká centrálna banka (Fed) svojimi pokusmi podporiť ekonomiku neustálym pumpovaním peňazí do ekonomiky. Povedali to dvaja prominentní americkí ekonómovia Sheila Bairová a Stephen Roach na konci týždňa na konferencii v kalifornskej Santa Monice. Informovala agentúra ČTK.

Bairová uviedla, že uvoľnená politika Fedu v kombinácii s historicky nízkymi trhovými úrokovými sadzbami vytvára na trhu dlhopisov "bublinu všetkých bublín". Bairová bola do minulého roka šéfkou Federálnej spoločnosti pre poistenie bankových vkladov a počas finančnej krízy podnikala dôrazné kroky k stabilizácii a očisteniu bankového sektora.

Spojené štáty teraz podľa Bairovej kvôli novej bubline smerujú k finančnému krachu v podobnom rozsahu ako pred šiestimi až štyrmi rokmi, kedy praskla bublina hypoték a nadhodnotených cien realít, a to viedlo k ťažkej kríze finančného sektora. Tentoraz však bublinu vytvárajú investori, ktorí v dôsledku politiky Fedu vyhľadávajú vyššie a rizikovejšie výnosy hlavne na trhoch dlhopisov, povedala Bairová podľa agentúry Reuters.

Roach, ktorý prednáša na univerzite v Yale a je členom vedenia banky Morgan Stanley, označil politiku nulových úrokových sadzieb a "kvantitatívneho uvoľňovania" za "tikajúcu časovanú bombu".

Ekonómovia a politici sa obávajú, že politika Fedu môže v budúcnosti viesť k veľkým problémom, najmä s infláciou, najmä keď sa Fed neodhodlá k včasnému ukončeniu svojej politiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu