Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Stále málo: Americká centrálna banka začína s tretím "tlačením peňazí"!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americká centrálna banka (Fed) pristúpila k tretiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania (QE3), aby podporila hospodársky rast a tvorbu pracovných príležitostí. V preklade to znamená, že bude nakupovať štátne aktíva z peňazí, ktoré si sama "vytlačí".

Pri kvantitatívnom uvoľňovaní Fed pumpuje do ekonomiky peniaze, za ktoré spravidla nakupuje štátne dlhopisy. Teraz chce Fed nakupovať ďalšie dlhopisy kryté hypotékami s garanciou štátu, a to tempom 40 miliárd dolárov mesačne. Zachová pritom doterajší program odkupov, aby ekonomiku maximálne podporil. Od začatia finančnej krízy v roku 2008 doteraz naliala banka v rámci dvoch kôl kvantitatívneho uvoľňovania do ekonomiky zhruba 2 bilióny USD.

Rozhodnutie centrálnej banky USA spojiť svoj nekonvenčný program nákupov dlhopisov priamo s ekonomickými podmienkami je bezpríkladným krokom, ktorý je znakom veľkého vystupňovania snahy o zníženie nezamestnanosti v krajine. Hoci tento krok má pomáhať, mnohí ho považujú za škodlivý.

"Situácia v oblasti zamestnanosti zostáva vážnym problémom," povedal šéf Fed-u Ben Bernanke. "Hoci sa zdá, že ekonomika je na ceste mierneho zotavovania, nerastie dostatočne rýchlo na to, aby nastal významný pokrok pri znižovaní miery nezamestnanosti," dodal. Predstavitelia centrálnej banky USA ďalej uviedli, že úrokové sadzby pravdepodobne nezvýšia prinajmenšom do polovice roka 2015. Doteraz hovorili, že ich nezdvihnú do konca roku 2014.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu