Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico je proti navyšovaniu kapacít eurovalu

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér SR Robert Fico je proti navyšovaniu kapacít eurovalu, myslí si tiež, že takéto opatrenie by len ťažko prešlo v rámci eurozóny.

"Ale nikdy nehovor nikdy," uviedol v rozhovore pre denník Hospodárske noviny. Fico ďalej vyhlásil, že je pripravený na tzv. "plán B," teda vystúpenie z eurovalu v prípade krachu krajín, ktoré by spôsobili ekonomike ťažkosti. S finančnou pomocou pre rizikové krajiny vraj na poslednom summite EÚ súhlasil preto, že išlo o veľký európsky a geopolitický konsenzus.

Podľa Fica sme proeurópsky orientovaná krajina a nemáme takú politickú a ekonomickú silu, aby sme dokázali prežiť individuálne vystúpenie z eurozóny. "Robíme všetko pre to, aby sme boli v hre aj pri najvýznamnejších rozhodnutiach, pretože inú perspektívu pre Slovensko nevidím, iba európsku," uviedol.

Premiér Fico v rozhovore pre Hospodárske noviny tiež odmietol pochybnosti, že radikálnym zásahom do druhého piliera sa zníži jeho perspektíva pre sporiteľov. Podľa neho ak môže byť v Poľsku perspektívny pri 2,5-percentnom odvode, v Česku pri troj-, tak na Slovensku, kde bude 4-percentný plus 2 percentá pripoistenie, bude tiež perspektívny. "Nechápem, prečo by nemohol byť ďalej atraktívny," skonštatoval. Ako však dodal, pre nízku výnosnosť fondov nevidí jeho úžitok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu