Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nespokojní so stavom zdravotníctva sú aj pacienti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Po zdravotných sestrách a lekároch svoju nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve najnovšie vyjadrili prostredníctvom otvoreného listu aj pacienti.

Občianske združenie Slovenský pacient, Slovenská aliancia zriedkavých chorôb, Asociácia na ochranu spotrebiteľov liekov a predsedovia 25 organizácií v liste adresovanom vláde, členom zdravotníckeho výboru NR SR a ministerstvu zdravotníctva v liste upozorňujú na zhoršujúce sa postavenie pacientov na Slovensku.

Podľa prezidenta združenia Slovenský pacient Vladimíra Halásza, jedným z hlavných problémov, s ktorými sa dnes pacient potýka, je nárast doplatkov za lieky, ktoré neúmerne zaťažujú rodinné rozpočty pacientov a ohrozujú ich zdravie. "Keď sa pozrieme na štatistiky, výdavky na lieky na jedného obyvateľa vzrástli na Slovensku od roku 2000 do 2009 o 7,9 % a sú nad úrovňou priemeru krajín OECD," povedal Halász. V rozpätí deviatich rokov vzrástli aj výdavky domácností za lieky, a to o 16,1 %, čo predstavuje najvyšší nárast spomedzi krajín OECD.

V otvorenom liste ďalej pacientske organizácie upozorňujú aj na problémy lekárskej a zdravotnej starostlivosti, ako sú skryté poplatky za telefonické objednávanie termínov u lekárov, narúšanie práva pacienta na slobodný výber lekára či oblasť bezpečnosti pacienta v nemocničnom prostredí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu