Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Slováci tankujú najdrahšie, hlavným dôvodom je daňové zaťaženie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko má podľa Tomáša Novotného z internetového portálu natankuj.sk v porovnaní s krajinami V4 a Rakúska najdrahšie benzíny s daňami.

 "Nafta s daňami je drahšia z okolitých krajín v Maďarsku. Benzíny bez daní sú u nás najdrahšie z okolitých krajín s výnimkou Maďarska. Nafta bez daní je v SR najdrahšia bez výnimky," konštatoval Novotný.

Benzíny sú podľa neho drahšie v SR predovšetkým pre daňové zaťaženie. Svoju úlohu však zohráva aj výška cien benzínov bez daní. "Kým benzíny bez daní sú na Slovensku v porovnaní s najlacnejším Rakúskom drahšie približne o 6,5 eurocenta za liter, s daňami je rozdiel v priemere vyšší ako 13 eurocentov za liter. Pritom ešte nižšie ceny pohonných látok s daňami ako Rakúsko má Poľsko, ktoré ich ale má bez daní drahšie ako Rakúsko," informoval.

Ceny pohonných látok v SR by sa podľa Novotného dali znížiť. "Jestvuje priestor na ich zníženie vplyvom vývoja cien na medzinárodných trhoch. Ďalšia možnosť je znížiť spotrebné dane. Prvá možnosť je ale závislá od rozhodnutí cenotvorcov jednotlivých sietí čerpacích staníc a výrobcov pohonných látok. Druhá možnosť je závislá od možností štátu," zdôraznil.

Predajca motorových palív si môže určiť akúkoľvek cenu pohonných látok, napríklad aj 5 eur za liter. "Otázkou však je, či mu ich bude niekto kupovať. Cenu v konečnom dôsledku určuje pomer medzi ponukou a dopytom. Daňové zaťaženie v SR sa ale s najväčšou pravdepodobnosťou meniť nebude, keďže dane z motorových palív sú istým príjmom do štátneho rozpočtu. V súčasnej ekonomickej situácii by bolo nelogické príjem do štátneho rozpočtu znižovať," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu