Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Eurozóna potrebuje ministra financií, tvrdí šéfka MMF

Christine Lagardová
Christine Lagardová

PARÍŽ - Eurozóna potrebuje spoločného ministra financií a mala by zvážiť aj zavedenie dlhopisov celej menovej únie. Vyhlásila to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Členské štáty potrebujú koordinovať svoje rozpočtové politiky nad rámec súčasnej monetárnej únie a dohľad nad finančným sektorom a riešením bankových kríz by mal prevziať centralizovaný úrad na úrovni eurozóny, povedala Lagardeová pre sobotňajšie vydanie francuzskych denníka Liberatión. Odhodlanie posilňovať monetárnu úniu by mali lídri eurozóny vyjadriť čo najskôr, možno v horizonte "menej ako tri mesiace," povedala šéfka MMF. Eurozóna by sa podľa nej mala urýchlene prihlásiť aj myšlienke spoločných dlhopisov. "Nedá sa to uskutočniť zo dňa na deň, je ale dôležité kolektívne sa prihlásiť k tomuto princípu," zdôraznila Lagardeová.

Na posilnenie integrácie v oblasti finančnej politiky a bankovníctva vyzýva návrh vyhlásenia pripraveného pre summit EÚ, ktorý sa má uskutočniť 28. a 29. júna. Eurozóna potrebuje oveľa silnejšiu bankovú a fiškálnu integráciu, ako aj lepšie riadenie, uvádza sa v texte dokumentu, o ktorom informovala vo štvrtok agentúra Reuters. Koncept bankovej únie, v rámci ktorej sa má centralizovať dohľad nad najväčšími finančnými ústavmi v EÚ, predložila Európska komisia. Jej návrhy počítajú aj so spoločným postupom pri riešení problémov krachujúcich bánk alebo so zavedením celoeurópskeho systému ochrany bankových vkladov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu