Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vláda môže pribrzdiť hospodársky rast, tvrdia podnikatelia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hoci Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) uvítala záväzok vlády SR zlepšovať podnikateľské prostredie, má aj niekoľko výhrad. Zástupcovia PAS sa obávajú, že viaceré plánované zmeny môžu podnikateľské prostredie skôr poškodiť.

"PAS preto vyzýva vládu, aby pri vykonávaní hospodárskej politiky vychádzala predovšetkým zo svojho záväzku vytvárať priaznivé a stabilné podnikateľské prostredie, ktoré vytvára podmienky pre hospodársky rast," informoval dnes výkonný riaditeľ aliancie Róbert Kičina.
      
Nepriaznivý vplyv na podnikateľské prostredie na Slovensku môže mať podľa podnikateľov progresívne zdaňovanie, sprísnenie pracovného práva, opätovné rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, či rozširovanie rôznych dotačných mechanizmov a schém. PAS preto žiada, aby vláda pri príprave zákonov viac komunikovala s podnikateľmi a zároveň zohľadnila ich pripomienky.
      
Popri stabilnej makroekonomickej politike volajú podnikatelia predovšetkým po zlepšení vymožiteľnosti práva, znížení administratívneho zaťaženia a stabilizácii legislatívy. Takisto žiadajú obmedziť množstvo podvodov pri podnikaní a ráznejšie potláčať korupciu. Zvýšiť by sa mala podľa nich aj férovosť verejného obstarávania.
      
Realizácia opatrení podporujúcich podnikanie a obmedzenie opatrení, ktoré mu neprospievajú, bude podľa Kičinu viesť k vyššiemu ekonomickému rastu. Takisto však k rastu zamestnanosti a životnej úrovne obyvateľov. "PAS je pripravená k tomuto cieľu prispieť svojimi názormi a analýzami a verí, že nová vláda bude mať pri konkretizácii zámerov z programového vyhlásenia v nasledujúcom období záujem o konštruktívny dialóg," uviedol Kičina.
      
PAS združuje predstaviteľov podnikateľskej sféry na Slovensku, ktorí uprednostňujú celoplošné skvalitňovanie podnikateľského prostredia pred napĺňaním subjektívnych individuálnych a rezortných záujmov. Podnikateľské subjekty združené v PAS sa snažia presadzovať princípy zákonnosti, etickosti, solidárnosti a transparentnosti v podnikaní. Podniky združené v PAS dosahujú ročné tržby na úrovni 16,93 miliardy eur a zamestnávajú približne 64 tisíc pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu