Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nemci pritvrdili: Merkelovej jasný odkaz do Francúzska!

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta otvoriť fiškálny pakt krajín Európskej únie (EÚ). K dohode o nových fiškálnych pravidlách sa pripojili všetky štáty únie okrem Británie a Česka.

Víťaz francúzskych prezidentských volieb Francois Hollande v rámci kampane vyhlasoval, že fiškálny pakt otvorí a bude sa snažiť o jeho zmenu. Merkelová dnes opäť odmietla takéto návrhy. "Jednoducho sa to nestane. Fiškálny pakt je dohodnutý." Dodala, že politici v Nemecku aj ona osobne sú presvedčení, že fiškálny pakt sa už nesmie otvárať. "Bol vyrokovaný a podpísalo ho 25 krajín."

Nemecká kancelárka tiež odmieta prorastové programy, ktoré by boli financované vďaka zvyšovaniu zadlženia. Uviedla, že v rámci EÚ sa od januára hovorí o doplnení fiškálnej zmluvy o opatrenia na podporu rastu, medzi ktoré má patriť reforma vzdelávania, trhov práce a podpory digitálnej ekonomiky.

"Nachádzame sa uprostred týchto diskusií, do ktorých prispeje aj Francúzsko so svojím novým prezidentom a jeho prioritami. Hovoríme však len o dvoch stranách tej istej mince - pokrok je možný len vďaka solídnym financiám a rastu."

Hollande kritizoval Nemecko za to, že pri boji s dlhovou krízou kladie príliš veľký dôraz na úsporné opatrenia. Naopak, budúci francúzsky prezident požaduje stratégiu na oživenie hospodárskeho rastu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu