Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Hollandeovo víťazstvo oslabilo celoeurópsky tábor pravice

Víťaz nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, socialistický kandidát Francois Hollande
Víťaz nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, socialistický kandidát Francois Hollande

BRUSEL - Víťazstvo socialistického kandidáta Francoisa Hollandea v prezidentských voľbách vo Francúzsku pozmenilo politickú mapu Európy. V neprospech pravice a najmä Európskej ľudovej strany (EĽS).

Európski ľudovci na svojej oficiálnej internetovej stránke uvádzajú, že EĽS, ktorá je najsilnejším stredo-pravicovým subjektom na celoeurópskej úrovni, má najdôraznejšie zastúpenie aj v počte predsedov vlád a hláv štátov v Európskej únii.

EĽS zastrešuje 74 politických strán zo 40 európskych krajín. Zo Slovenska tam patria SDKÚ, KDH a SMK. Most-Híd nie je zatiaľ ani v pozícii čakateľa na členstvo. K farbám európskych ľudovcov sa hlási aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, pričom 13 spomedzi 27 komisárov EÚ sa hlási ku pravici a EĽS má aj najviac kresiel v Európskom parlamente.

Koncom minulého týždňa ešte platilo, že do celoeurópskeho tábora ľudovcov patrí aj 16 hláv štátov a predsedov vlád z členských krajín EÚ a sedem politických lídrov z krajín mimo EÚ. Nedeľňajšie voľby vo Francúzsku túto "matematiku" oslabili. Hollande v rámci európskej politiky posilní tábor socialistov.

K oslabeniu tábora EĽS na celoeurópskej úrovni prispeli aj marcové parlamentné voľby na Slovensku a víťazstvo Smeru-SD. K táboru ľavice sa prostredníctvom predsedu vlády Victora Pontu dnes pridáva aj Rumunsko, kde sa po vyslovení nedôvery dočasnej pravicovo-centristickej vláde dostali k moci sociálni demokrati.

Predstavitelia členských strán EĽS sa dnes popoludní stretnú v Bruseli, aby diskutovali o prípravách volieb do Európskeho parlamentu v roku 2014. Zo Slovenska sa na tomto stretnutí zúčastní predseda KDH Ján Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu