Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Francúzsko potrebuje rosziahle reformy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Bývalý šéf koncernu EADS Louis Gallois požaduje pre francúzsku ekonomiku ozdravný šok. Jeho správa načrtáva pochmúrny obraz klesajúcej konkurencieschopnosti krajiny. Preto žiada rozsiahle reformy.

Z dlhodobej krízy by mali Francúzsku pomôcť rozsiahle reformy, ktoré podporia konkurencieschopnosť. Základom je zníženie výdavkov na prácu. Gallois v správe, ktorú dnes predložil premiérovi Jeanovi-Marcovi Ayraultovi, požaduje, aby celkovo klesli o 30 miliárd eur. Z toho by sa v priebehu dvoch rokov malo znížiť zaťaženie zamestnávateľov o 20 miliárd eur a o 10 miliárd eur zaťaženie zamestnancov.

 Gallois požaduje "sociálny pakt medzi všetkými partnermi". Na mobilizáciu hospodárstva navrhol 22 opatrení, ktoré by mali zastaviť "úpadok francúzskej ekonomiky". Možnosťou, ako pokryť výpadok príjmov, je napríklad zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH).

Správa tiež odporúča podporu exportu, výskumu a inovácií a obmedzenie byrokracie. Medzinárodný menový fond (MMF) nazval správu jedinečnou šancou na rozsiahle reformy. Slabá konkurencieschopnosť je totiž najväčším problémom francúzskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu