Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kia chce vyrobiť do konca roka 5000 áut

Kia chce v závode pri Žiline vyrobiť do konca roka 5000 áut
Kia chce v závode pri Žiline vyrobiť do konca roka 5000 áut

ŽILINA - Kórejská automobilka Kia chce v novom závode v Tepličke nad Váhom pri Žiline do konca roka vyrobiť okolo 5000 osobných áut.

Vo fabrike sa v súčasnosti končí skúšobná prevádzka, sériová výroba sa pravdepodobne rozbehne ešte v priebehu novembra. ČTK to dnes povedal hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.

"Do konca roka plánujeme vyrobiť približne 5000 áut, na toľko už máme objednávky od našich dílerov v rámci Európy. Autá budeme dodávať do celej Európy. Hlavné zameranie bude na západoeurópske krajiny, kde je predaj áut oveľa vyšší ako na trhoch strednej a východnej Európy," dodal Dvořák.

Kia chce na Slovensku investovať celkovo miliardu eur. Produkcia továrne by mala do roku 2009 dosiahnuť 300.000 áut ročne. Automobilka plánuje zamestnať celkovo približne 3000 ľudí. Ďalších asi 7000 pracovníkov by sa malo zamestnať u približne desiatich dodávateľov súčiastok, ktorí dokončujú nové závody na Slovensku.

Investíciu však sprevádzajú komplikácie. Po problémoch s výkupom pozemkov pre samotný závod sa spoločnosť tento rok sťažovala, že predošlá vláda napriek prísľubu zamietla pomoc pre jej dodávateľov. Nepodarí sa asi ani splniť záväzok, podľa ktorého by mala byť dokončená do decembra diaľnica medzi Bratislavou a Žilinou.

Okrem automobilky Kia na Slovensku pôsobia aj ďalší dvaja výrobcovia vozidiel, nemecký Volkswagen a francúzsky PSA Peugeot Citroën.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu