Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kia začala spoluprácu s 18 slovenskými školami

TEPLIČKA NAD VÁHOM - Automobilka Kia Motors Slovakia začala spoluprácu so štyrmi slovenskými univerzitami a štrnástimi strednými školami a učilišťami. Študenti týchto škôl budú môcť napríklad praxovať v závode juhokórejskej automobilky neďaleko Žiliny, zúčastniť sa na výskumno-vývojových projektoch, konzultovať diplomové práce s manažérmi spoločnosti či získať štipendiá.

Mala by sa tak zlepšiť odborná príprava študentov, z ktorých značná časť by mala nájsť prácu v Kia Motors. Novinárom to dnes povedal hovorca spoločnosti Dušan Dvořák. Školy dostanú tiež 22 automobilov a niekoľko desiatok motorov, karosérií, airbagov, náprav alebo prístrojových dosiek, ktoré by mali zlepšiť praktickú výučbu. Študenti budú mať možnosť využívať aj školiace stredisko v Gbeľanoch a pozrieť si videozáznamy z výrobného procesu v závode v Tepličke nad Váhom. Manažéri spoločnosti budú možno prednášať i na niektorých univerzitách.

"Ide hlavne o to, aby vzdelávanie na Slovensku bolo prepojené priamo s praxou. Školy by teda mali spolupracovať s firmami, ktoré tu pôsobia. Chceme pomôcť pri vzdelávaní študentov, aby školy dokázali pripraviť schopných ľudí, ktorí by našli uplatnenie v našom závode," dodal Dvořák.

Do projektu sa zapojili Žilinská univerzita, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka, Technická univerzita v Košiciach a Slovenská technická univerzita v Bratislave. Zo stredných škôl prejavili záujem napríklad strojárske učilištia a priemyslovky z Martina, Čadce, Považskej Bystrice, Námestova či Kysuckého Nového Mesta.

Podľa riaditeľa strojárskeho učilišťa v Čadci Františka Kajánka príchodom automobiliek na Slovensko začal v posledných rokoch narastať záujem o štúdium na školách s technickým zameraním. Na čadčianskom učilišti je momentálne 722 študentov, čo je najviac v doterajšej histórii školy.

"Zatiaľ nedošlo k úprave učebných osnov (po príchode automobilky Kia do Žilinského kraja). Zameriavame sa však odbory ako napríklad nastavovači, strojári, elektrikári, ktoré by mali nájsť vo fabrike (spoločnosti Kia) uplatnenie," povedal Kajánek.

Automobilka spustila skúšobnú prevádzku vo svojom novom závode pri Žiline na jar. Sériová výroba by sa mala spustiť koncom novembra alebo v decembri. Vo fabrike teraz pracuje okolo 1300 ľudí. V roku 2009 chce závod naplniť plánovaný celkový počet približne 3000 zamestnancov. Ďalších asi 7000 ľudí by sa malo zamestnať u približne desiatich dodávateľov súčiastok, ktorí dokončujú nové závody na Slovensku.

Kia chce na Slovensku investovať celkovo miliardu eur. Pri Žiline by sa malo časom vyrábať 300.000 áut ročne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu