Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Otravujú vás fajčiaci kolegovia?

Fajčiť sa v zamestnaní môže len vo vyhradených priestoroch.
Fajčiť sa v zamestnaní môže len vo vyhradených priestoroch.

Fajčiť zakázané! - takéto nápisy sa nenachádzajú iba v zdravotníckych a reštauračných zariadeniach. Zákon o ochrane nefajčiarov jasne zakazuje fajčenie i na pracoviskách. Ak ste sa aj napriek tomu v zamestnaní stretli s tým, že vás kolega neustále „obťažuje“ páchnucim dymom, máte právo sa brániť.

O škodlivých účinkoch na zdravie vdychovaním cigaretového dymu a samotného fajčenia sa hovorí čoraz častejšie. Jedným zo spôsobov ako znížiť počet nefajčiarov, a zároveň ochrániť tých, ktorí tomuto zlozvyku neprepadli, bolo i prijatie zákona o ochrane nefajčiarov.

Diskriminácia pri pohovore

Na Slovensku sa málokedy stretnete s prípadom, že by boli fajčiari diskriminovaní. „S preferovaním nefajčiarov som sa stretol už viackrát. Vo väčšine prípadov však išlo o pozície v styku s klientom, kde „tabakový“ dych môže znamenať nepríjemnú skúsenosť pre klienta nefajčiara,“ konštatuje Pavel Uhrinčát z personálnej agentúry HRman. Napriek tomu sa s touto otázkou na pohovore môžete stretnúť, pretože ani Zákonník práce to nezakazuje. „Pri výbere dobrého zamestnanca by mali byť dôležitejšie vaša odbornosť a osobnostné predpoklady na danú pozíciu ako to, či fajčíte,“ hovorí advokát Juraj Michálik.

Fajčenie v práci

Ak ste nefajčiar a pracujete s fajčiarmi, mali by ste byť zamestnávateľom chránený. Podľa slov Juraja Michálika je zamestnávateľ povinný vydať zákaz fajčenia na pracovisku, na ktorom pracujú aj nefajčiari. „Mal by zabezpečiť dodržiavanie tohto zákazu, pretože to patrí medzi jeho základné povinnosti. Ak by tento zákon porušoval či už vedome alebo nie, môže byť za tento priestupok sankcionovaný, a to až do výšky jedného milióna korún,“ konštatuje. Šéf sa totiž musí starať o bezpečnosť a ochranu zdravia všetkých zamestnancov a nemal by medzi nimi robiť rozdiely.

Vyhradený priestor

Najideálnejšie je, aby zamestnávateľ vyšiel v ústrety obom skupinám, a to tak, že vyhradí priestory, kde zamestnancom dovolia „oddávať“ sa slastiam cigariet. Niektorí sú v riešení problému radikálnejší. Fajčiarov „presunú“ pred budovu, či dokonca nedovolia fajčiť ani v jej okolí. Proti ich rozhodnutiu sa však brániť nemôžete, konajú totiž v súlade so zákonom.

V práci nefajčite v týchto priestoroch:

- kancelárie
- výrobné haly
- chodby a ostatné priestory, v ktorých sa zamestnanci pohybujú
- služobné auto
- fajčenie môže byť povolené len vo vyhradených priestoroch, ktoré musia byť umiestnené tak, aby nedochádzalo k úniku cigaretového dymu

Aké choroby hrozia fajčiarom?

- ochorenie dýchacích ciest (chronická bronchitída)
- nádorové ochorenia (rakovina pľúc)
- kardiovaskulárne ochorenia (infarkt myokardu)
- ochorenie cievneho systému
- komplikácie v tehotenstve a po pôrode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu