Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Priemerný fajčiar na Slovensku za rok minie na cigarety viac ako 20 000 korún

Neviete si predstaviť každodenné fungovanie bez vašej obľúbenej cigaretky a po zobudení hľadáte škatuľku, aby ste si mohli zapáliť? Okrem ekonomickej stránky má táto závislosť aj ďalšie negatíva, ktoré sa skôr či neskôr odrazia na vašom zdraví. Pokúšali ste sa prestať fajčiť už niekoľkokrát, no zakaždým vás to premohlo? Existuje niekoľko spôsobov, ako na to.

Podľa posledných údajov vo väčšine krajín Európskej únie nežné pohlavie v spotrebe cigariet pomaly dobieha svoje silnejšie polovičky. Jednotlivé štáty aj kvôli tomu začali „pritvrďovať“ protifajčiarske zákony. Jeden z najprísnejších majú v Taliansku, a v novom roku vstúpil do platnosti aj v Španielsku. Pri jeho porušení sa môže pokuta vyšplhať až do výšky 600 000 eur (22 522 200 korún).

Zdravotné dôsledky
„Fajčiar stráca priemerne 8 rokov z očakávanej dĺžky života nefajčiara a celkovo ich v dôsledku tejto závislosti zomiera približne 50 %. Je tragédia, že na následky nedobrovoľného fajčenia zomierajú aj nefajčiari,“ pripomína MUDr. Elena Kavcová, pneumologička z Univerzity Komenského Jesseniovej lekárskej fakulty a Martinskej fakultnej nemocnice. Tento zlozvyk má dokázateľnú súvislosť s viac ako 24 ochoreniami, pričom sa okrem iného výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrtana, hltana, ústnej dutiny, pažeráka, pľúc či močového mechúra. U žien tiež rakoviny prsníka a krčka maternice.

Abstinenčné príznaky
Do 2 až 3 rokov od zapálenia si prvej cigarety sa asi u 85 % fajčiarov vyvinie závislosť organizmu od nikotínu. Ak sa jej prísun preruší, objavia sa abstinenčné príznaky. Najhoršie trvajú 3 týždne, niekedy až 3 mesiace. K nim patria napríklad neschopnosť odpočívať, depresia, úzkosť, podráždenosť, poruchy spánku, ako aj zvýšená chuť do jedla. „Pre ich preklenutie slúžia preparáty, ktoré dodávajú telu nikotín. Táto náhradná terapia nikotínom nie je liečbou, ale v spolupôsobení pevnej vôle a s podporou lekára môžu znamenať účinnú pomoc,“ vysvetľuje MUDr. Kavcová.

Terapia pomocou náplastí
Pokiaľ sa niektorí do boja s fajčením pustia iba pevnou vôľou, iní skúšajú rôzne špeciálne cviky, akupunktúru či hypnózu. K veľmi rozšíreným patrí náhradná nikotínová terapia pomocou náplastí a žuvačiek. Fajčiarovi sa týmto spôsobom pomáha prekonávať psychická a fyzická závislosť, a tak postupne odvykať od cigariet. Nikotín z náplastí sa uvoľňuje do organizmu, pričom sa jeho dávky znižujú, čím sa potláča chuť zapáliť si. Po žuvačke by mal človek siahnuť, keď pocíti potrebu fajčiť.

Farmakologická liečba
Doteraz najúčinnejším spôsobom farmakologickej liečby je pomocou tabletky Bupropionu, ktorá znižuje nielen túžbu po nikotíne, ale aj sprievodné abstinenčné príznaky. Doktorka Kavcová však upozorňuje, že tento spôsob liečby môže prebiehať iba pod dozorom lekára a pacient si ju hradí sám. „V prvom rade záleží na pevnej vôli pacienta, bez nej to nejde. Okrem toho je dôležité ešte pred začatím podávania Bupropionu zistiť, ako je pacient závislý od nikotínu a tiež musí absolvovať dôkladné vyšetrenia. Poznaním jeho zdravotného stavu či prípadného užívania iných liekov sa po začatí liečby predíde možnému výskytu nežiaducich účinkov,“ prízvukuje MUDr. Kavcová. Jedna škatuľka s 30 tabletkami stojí okolo 1 900 korún, pričom odporúčaná liečba je približne 7 týždňov, počas ktorej pacient spotrebuje 2 až 3 balenia. Ďalšími možnosťami, ako sa zbaviť závislosti od nikotínu, sú rôzne terapie v antinikotínových či odúčacích centrách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu