Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nitrianske nemocnice dlžia za teplo 719-tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA – Dlhy nemocníc v Leviciach a v Topoľčanoch, ktoré prevádzkuje Nitriansky samosprávny kraj prostredníctvom svojej neziskovej organizácie, sa vyšplhali na približne milión eur. Dcérskej akciovej spoločnosti kraja Energo-SK dlžia nemocnice na energiách 719-tisíc eur. Župan Milan Belica bije na poplach a varuje pred možnými exekúciami.

Vytváranie dlhov treba podľa neho čo najskôr zastaviť a pristúpiť k opatreniam na zníženie energetickej náročnosti nemocníc. V krajnom prípade pripúšťa aj ďalšie okliešťovanie poskytovaných služieb. „Pokiaľ sa nezmení stanovisko poisťovní k riešeniu tohto problému, budeme musieť pristupovať k radikálnejším opatreniam, lebo lepšie mať nemocnicu v zúženom režime ako nemať žiadnu,“ povedal. Možným riešením situácie je aj prenajatie nemocníc súkromným investorom. Kraj už podľa Belicu rokuje s viacerými záujemcami.

Poslankyňa Ľubica Burdová (nezávislá) poukázala na to, že pred dvoma rokmi poslanci odňali nemocnice Levice a Topoľčany súkromnému prevádzkovateľovi za podobný stav, aký nastáva znova – dlhy a neplatenie faktúr Energu-SK. „Neviem, či sa mám ísť tomu investorovi ospravedlniť, lebo tá situácia je tu opäť,“ podotkla. Na dnešnom zastupiteľstve kritizovala, že správna rada neziskovej organizácie za dva roky neprijala žiadne systémové opatrenia na zníženie energetickej náročnosti v nemocniciach.

Podľa Marty Eckhardovej, riaditeľky neziskovej organizácie, ktorá spravuje obe nemocnice, sa kraj nemusí báť, že by exekútor siahol na jeho majetok. „Ja pevne verím, že k takej situácii nikdy nedôjde, ale v každom prípade je možné exekvovať len majetok neziskovej organizácie, ktorý pozostáva len z nejakých prístrojov,“ povedala. Eckhardtová poukazuje na to, že na hospodárskych výsledkoch nemocníc sa negatívne odrazili viaceré legislatívne zmeny. „Zavedenie odvodovej povinnosti na neaktívnu pracovnú pohotovosť v obidvoch nemocniciach predstavuje viac ako pol milióna eur,“ podčiarkla. Zvýšenie dane z pridanej hodnoty stálo nemocnice 13-tisíc eur a zvýšenie minimálnej mzdy 23 600 eur. V prípade, že by k legislatívnym zmenám nedošlo, tak by obidve nemocnice v porovnaní s rokom 2010 znížili svoje náklady o 629 144 eur, vyčíslila Eckhardtová.

Ďalšie škrty znamenali znížené ceny za ukončené hospitalizácie, keďže nemocnice v lete 2011 prišli o viaceré lôžka. Zároveň doteraz nie je kryté platbami zo zdravotných poisťovní zvýšenie platov lekárov deklarované ministerstvom zdravotníctva. Vylepšiť rozpočet si nemocnice plánovali otvorením lekární. V Leviciach už nemocničná lekáreň funguje štyri mesiace, no v Topoľčanoch sa jej otvorenie stále odsúva, najnovšie na 15. februára.

Eckhardtovej sa nepáči, že v roku 2012 sa zvyšuje cena energií pre nemocnicu Topoľčany za jednu kilowatthodinu o päť eur. Ako povedala, mestskej nemocnici v Zlatých Moravciach, ktorá neberie energie od Energa-SK, sa pritom podarilo znížiť cenu plynu na rok 2012 oproti vlaňajšku o 25 percent. „Myslím si, že Energo-SK by malo špeciálne vybojovať cenu pre nemocnicu, ktorá by mala byť minimálne porovnateľne taká, ako v Zlatých Moravciach,“ skonštatovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu