Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kolaps malých a stredných nemocníc je nateraz zažehnaný

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Kolaps malých a stredných nemocníc, ktorým Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) hrozila koncom minulého roka, je nateraz zažehnaný.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v stredu (25.1.) predloží ANS nový návrh dodatku k zmluvám, ktorý bude pre malé a stredné nemocnice znamenať navýšenie prostriedkov od 1. februára tohto roka. Rada ANS ho následne prerokuje vo štvrtok (26.1.) v Martine.

Nemocnice by tak podľa šéfa ANS Mariána Petka mali pomocou týchto prostriedkov pokryť navýšenie platov lekárov v prvej etape. "Prvé tri mesiace roku 2012 by tá situácia mala byť stabilná. Čo bude od 1. 4. a 1. 7. veľmi záleží na tom, ako bude prijatá legislatíva, ako sa k tomu postavia aj súkromné poisťovne, vieme, že minulý rok skončili v prebytku," spresnil Petko.  

Podľa šéfa ANS sa čaká aj na to, či v parlamente prejde zákon, ktorý by mal garantovať vyššie platy sestier. "VšZP nám v prítomnosti ministra zagarantovala, že ďalší dodatok by mal byť prichystaný v druhej polovici marca 2012, ktorý  by  mal zohľadniť navyšovanie platov sestier," informoval Petko.

V pondelok 23. januára ANS vyzvala obidve súkromné zdravotné poisťovne na druhé kolo rokovania. "Predpokladáme, že k tomuto dôjde a budeme sa snažiť, aby aj tieto poisťovne nám navýšili ceny a objemy, aby sme vedeli situácie relatívne zvládnuť," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu