Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Maďarsko je stále obľúbeným miestom nákupov Slovákov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

D.STREDA/GYȌR - Obchodníkom v prihraničnej oblasti južného Slovenska robí počas vianočnej nákupnej horúčky nemalý problém skutočnosť, že maďarský forint (HUF) klesol na historické minimum.

Súčasný kurz zapríčiňuje, že na parkovisku obchodného reťazca v Győri má každé druhé osobné auto slovenskú štátnu poznávaciu značku. Potvrdil to pre TASR predseda Predstavenstva COOP Jednota Dunajská Streda, spotrebné družstvo Ľudovít Kulcsár.

"Našich 68 obchodov zaznamenalo silný pokles obratu, v súčasnosti ide o 15 až 20-percentný rozdiel v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Ľudia už nielen na veľké, ale aj na malé nákupy chodia za hranice, tým nás dostávajú do strát," konštatoval predseda s tým, že podľa neho tento trend zapríčinili okrem kurzu aj médiá, ktoré pravidelne informujú o aktuálnych cenách v Maďarsku, ale aj iných štátoch. Ako Kulcsár uviedol, spotrebné družstvo Jednota robí všetko pre to, aby udržalo zákazníkov.

"V záujme stabilizácie nášho trhu ceny znižujeme až natoľko, že sa dostávame do červených čísiel. Súčasný kurz HUF pre nás znamená ukončenie vianočného trhu," povedal. Dodal, že podľa prognóz lacný forint bude aj začiatkom budúceho roka, čo sekundárne zapríčiní, že kupujúci opätovne si zvyknú na maďarské obchody, čím zisky našich obchodníkov môžu dlhodobo ohroziť. "V takejto nepriaznivej finančnej situácii nám neostane na rozvoj a investície, dokonca môže byť ohrozené aj finančné ohodnotenie našich zamestnancov," zdôraznil predseda.

"Slovenskí návštevníci kupujú predovšetkým potraviny, cigarety a ošatenie," povedala pokladníčka obchodného domu. "Chceli sme pozrieť niečo vianočné, mysleli sme si, že niečo kúpime dcére, keď je taký dobrý kurz," povedala kupujúca zo Slovenska. Jej kamarátka konštatovala, že ona to tak nerieši. "Ja sem idem, aj keď nie je kurz dobrý, sú tu veci, ktoré u nás nie sú," podčiarkla. Podľa mladej dievčiny kurz je dobrý. "Všeobecne je tu lacnejšie ako v Bratislave," podotkla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu