Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Slovensku pracovalo koncom roka skoro 22 tisíc cudzincov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa štatistických údajov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR pracovalo v októbri 2011 na Slovensku takmer 22 tisíc cudzincov. Z toho 17 407 mužov a 4 495 žien.

Ako ďalej ministerstvo informovalo, najviac bola zastúpená komunita Rumunov, Čechov, Maďarov a Poliakov. Žijú a pracujú u nás však aj cudzinci z exotických krajín, ako napríklad Pobrežie Slonoviny, Kapverdy, Nepál, či Madagaskar.

Minister práce Jozef Mihál na koncoročnom stretnutí s komunitami cudzincov žijúcich na Slovensku diskutoval aj o potrebe zmien v legislatíve. Otázku zrušenia povolenia na zamestnanie, ktorá trápi viacerých cudzincov, nie je podľa neho možné v súčasnosti vyriešiť vzhľadom na to, že by si to vyžadovalo zmenu zákona o službách zamestnanosti. Na novele zákona sa však v súčasnosti podľa vyjadrení ministerstva pracuje, pričom bude možné do nej zapracovať len také zmeny, ktoré sú odôvodniteľné pre skrátené legislatívne konanie.

V rámci pripravovanej novely zákona o službách zamestnanosti, ktorej ďalší legislatívny proces sa pozastavil, sa navrhovalo do skupiny štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí nepotrebujú povolenie na zamestnanie, zaradiť aj tri skupiny. Ide o štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorému sa doplnková ochrana, ďalej ktorému sa predĺžil tolerovaný pobyt, pretože je obeťou trestného činu súvisiaceho s obchodovaním s ľuďmi a nakoniec, ktorému sa udelilo povolenie na tolerovaný pobyt pre rešpektovanie jeho súkromného a rodinného života. Zrušenie povinnosti mať povolenie na zamestnanie by týmto skupinám podľa rezortu nielen zjednodušilo vstup na slovenský trh práce, ale aj prispelo k posilneniu ich ekonomickej nezávislosti a začlenenia do slovenskej spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu