Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Euro je najslabšie za takmer rok, jeho kurz je už takmer 1,3 USD/EUR!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Spoločná európska mena je voči doláru najslabšia od januára. Hlavnou príčinou je prehlbovanie európskej dlhovej krízy.

Dnes napoludnie newyorského času sa s eurom obchodovalo po 1,3088 USD. Predtým jeho kurz klesol až na 1,3055 USD/EUR. Na porovnanie, v pondelok (12. 12.) večer sa spoločná mena predávala po 1,3186 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3181 (v pondelok: 1,3251) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7587 (0,7547) eura.

Európski lídri sa na minulotýždňovom summite dohodli na sprísnení fiškálnych pravidiel. Dohoda však neupokojila trhy a ratingové agentúry hrozia krajinám eurozóny hromadným znižovaním úverových známok. Investori sa naďalej obávajú, že vysoko zadlžené štáty, ako Grécko, nakoniec zbankrotujú.

Lídri ponechali rozhodnutie o prípadnom navýšení eurovalu až na marec 2012. Analytici tvrdia, že stabilizačný mechanizmus eurozóny potrebuje viac peňazí na upokojenie dlhopisových trhov. Okrem toho existujú obavy, že nová dohoda neprejde cez niektoré národné parlamenty.

Podľa odborníkov krízu môže vyriešiť len ECB, ktorá však zatiaľ nehodlá zvýšiť nákup dlhopisov zadlžených krajín. Prezident ECB Mario Draghi minulý týždeň povedal, že masívny výkup dlhopisov bankou je nepravdepodobný.

Pokles spoločnej meny odráža veľmi rozšírené presvedčenie, že "neobmedzený nákup zo strany ECB je jedinou cestou z tejto krízy," uviedla analytička Forex.com Kathleen Brooks. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu