Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Grécky parlament schválil úsporný rozpočet na rok 2012

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécky parlament v noci na dnes schválil štátny rozpočet na budúci rok, ktorý obsahuje zvýšené dane a ďalšie obmedzenie výdavkov. Atény si stanovili ambiciózny cieľ, že v roku 2012 nebudú robiť žiadne nové dlhy.

Tento cieľ chcú splniť prostredníctvom privatizácie a úspor v štátnej správe. K tomu ešte treba pripočítať dobrovoľné odpísanie 50 % hodnoty gréckych štátnych dlhopisov súkromnými investormi, o ktorom sa stále rokuje. Presadenie reforiem je podľa slov gréckeho ministra financií Evangelosa Venizelosa životne dôležité.

Za rozpočet krátko po polnoci hlasovali tri hlavné politické strany podporujúce dočasný kabinet technokratického premiéra Lukasa Papadimosa. Pomer hlasov v 300-člennom parlamente bol 258-41.

"Úspešná implementácia tohto rozpočtu obnoví medzinárodnú dôveryhodnosť krajiny a vytvorí podmienky pre záchranu ekonomiky," vyhlásil Papadimos pred poslancami. "Nemôžeme si dovoliť stále bedákať... ciele sú ambiciózne, ale uskutočniteľné."

Líder konzervatívnej strany Antonis Samaras však dal najavo, že jeho podpora je zameraná čisto na záchranu Grécka pred okamžitým bankrotom. Prisľúbil pritom zmiernenie vysokých daní a presadzovanie opatrení zameraných na rast, ak jeho strana vyhrá očakávané februárové voľby.

Proti úsporným opatreniam pred parlamentom predtým protestovali grécki demonštranti. Voči stovkám maskovaných mladíkov, ktorí hádzali zápalné fľaše, zasiahla poriadková polícia. Demonštranti si v utorok pripomínali tretie výročie od smrti gréckeho tínedžera, ktorého v centre Atén zastrelil policajt, čo vtedy v krajine viedlo k najhorším nepokojom za desaťročia.

Grécko očakáva, že do polovice decembra dostane od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) ďalšiu tranžu zo záchranného úveru v celkovej hodnote 110 miliárd eur. Vyplatenie tranže vo výške 8 miliárd eur je už schválené. Mali by to byť posledné peniaze z prvého záchranného programu schváleného na jar 2010.

Vláda počíta v roku 2012 s primárnym prebytkom vo výške 1,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), teda že príjmy budú vyššie než výdavky bez započítania splácania starých dlhov. Minister financií Venizelos hovoril pri predkladaní rozpočtu v parlamente o "novom začiatku" Grécka.

Vláda chce na budúci rok znížiť celkový deficit verejných financií na 5,4 % HDP z predpokladaných 9 % HDP v tomto roku. Banky však musia súhlasiť s dobrovoľným odpisom 50 % hodnoty gréckych dlhopisov. Rokovania o tom sa už začali, pričom dokončiť by sa mali na konci januára. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu