Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Českí poslanci schválili úsporný rozpočet

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR dnes v záverečnom čítaní schválila štátny rozpočet na budúci rok. Rozpočtový schodok by mal klesnúť oproti súčasnému roku o 30 miliárd na 105 miliárd Kč (4,09 miliardy eur). Rozpočet teraz dostane na podpis prezident republiky, Senát o ňom nehlasuje.

Minister financií Miroslav Kalousek napriek tomu pripustil, že v budúcom roku sa hospodársky plán pravdepodobne bude ešte meniť - počíta totiž s rastom ekonomiky o 2,5 %, čo bude vzhľadom na krízu v eurozóne pravdepodobne nereálne.

Rozpočet v záverečnom hlasovaní podporilo 104 poslancov. Návrh predpokladá na budúci rok výnosy vo výške 1,085 bilióna Kč, zatiaľ čo štát by mal minúť takmer 1,19 bilióna Kč. Ak sa to podarí, deficit verejných financií by mal klesnúť z minuloročných 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 3,5 % HDP.

Lenže s príjmami aj výdavkami by mohla zamiešať dlhová kríza eurozóny, ktorá sa už začína premietať aj do českej ekonomiky. Samotné ministerstvo financií hovorí teraz o 1-% raste, katastrofické scenáre počítajú až s 3-% prepadom ekonomiky a apokalyptické aj s poklesom o 5 %.

Minister už skôr avizoval, že ak bude rast ekonomiky slabší, znížia sa aj príjmy štátu a ten bude musieť škrtať ešte viac, alebo hľadať dodatočné príjmy. Januárové zvýšenie dane z pridanej hodnoty zo súčasných 10 na 14 % tak už nebude pre zvýšenie štátnych príjmov stačiť a Kalousek už naznačil, že v hre môže byť aj zvýšenie DPH na 19 %. Informovali o tom portál ČT24 a server iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu