Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na východe zdražie vodné a stočné o 3 %, VVS chcela o 8 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a. s., zvýši v budúcom roku vodné a stočné o 3 %. Podľa spoločnosti nie sú schválené ceny na rok 2012 postačujúce. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však vyššie ceny zamietol.

"Žiadali sme v priemere zvýšenie o 8 %, dúfam, že nájdeme nejaké riešenie," informoval dnes generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha na tlačovej konferencii v Košiciach. Vodárne podľa neho zvýšenie cien potrebujú, aby mohli stavať nové vodovody a kanalizácie.

"Nebudeme mať peniaze na nové aktivity a budeme musieť obmedziť investičnú výstavbu," upozornil Hreha. Podľa neho najviac stratia obyvatelia, ktorí čakajú na vybudovanie vodovodov či kanalizácií. "Každý jeden mesiac je strata," komentoval Hreha. Vodárne sa proti rozhodnutiu ÚRSO chystajú odvolať. Generálny riaditeľ počíta, že v prípade kladného stanoviska by k úprave cien mohlo dôjsť ešte na budúci rok.

Navrhovanú cenu si vodárne podľa neho "nevymýšľajú", postupujú podľa toho, čo umožňuje zákon. Hreha nechápe, že sa na Slovensku špekuluje o vode ako drahej. "Sme najlacnejší v Európe." Zisk vodární sa pohybuje okolo 5 - 6 %.

Šéf vodární upozornil, že majú dlhé siete a menej napojených obyvateľov ako napr. Bratislava. VVS spravuje takmer 6000 kilometrov (km) vodovodnej siete a má najmenej odberateľov. Bratislavská vodárenská spoločnosť má 3000 km sietí a dostatok odberateľov na 1 štvorcový kilometer. VVS buduje nové prevádzky a zároveň udržiava siete, ktoré majú 50 - 60 rokov. Zároveň musia podľa Hrehu dbať na prísne zákony a zabezpečiť kvalitu a hygienickú bezchybnosť dodávanej vody.

Maximálna cena za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovom v roku 2012 bude 1,2787 eura za kubický meter (m3), maximálna cena za distribúciu pitnej vody verejným vodovodom bude 0,7727 eura za m3, maximálna cena za odvedenie a čistenie odpadových vôd verejnej kanalizácie bude 0,8576 eura za m3. Cena vodného a stočného spolu tak dosiahne 2,1363 eura za m3.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu