Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Strany bývalej vládnej koalície sa dohodli na podpore rozpočtu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISALAVA - Všetky štyri strany bývalej vládnej koalície sa dnes dohodli na prijatí štátneho rozpočtu na budúci rok. Deficit by nemal po dohode za okrúhlym stolom presiahnuť 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v prípade, ak ho budú chcieť koaliční poslanci v parlamente znížiť, budú potrebovať jednohlasný súhlas celej exkoalície.

"Vnímame prijatie štátneho rozpočtu ako dôležitý stabilizačný prvok," podotkla po stretnutí premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s tým, že ide o stabilizáciu pre občanov aj pre finančné trhy. Upozornila tiež na dohodu, že poslanci za bývalú koalíciu nebudú predkladať pozmeňujúce návrhy v rozpočtu, ktoré budú znamenať zvýšenie deficitu.

Súčasťou dnešnej dohody je aj to, že ďalšie opatrenia znižujúce deficit budú predkladané iba po dohode celej bývalej koalície. "Jednohlasné, jednomyseľné schválenie je podmienkou prijatia akýchkoľvek ďalších úsporných opatrení. Táto dohoda je dobrým základom na to, aby sme v NR SR schválili rozpočet," podčiarkla.

Podľa pôvodného návrhu mal deficit rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť 3,8 %. Mínusové položky sa však prehĺbili o viac ako 800 miliónov eur. Presne 690 miliónov eur ide na vrub zníženia prognózy rastu ekonomiky na 1,7 %. Ďalších 70 miliónov eur ide na zvýšené výdavky do rezortu zdravotníctva, 61 miliónov eur na presun samosprávam a 28 miliónov eur predstavujú náklady na predčasné voľby.

Pozitívne sa naopak na rozpočte odzrkadlí 103 miliónov eur vďaka zmene makroprognóz, 47 miliónov eur zo spolufinancovania eurofondov a 7 miliónov eur sa ušetrí zmrazením platov ústavných činiteľov. Ďalších 120 miliónov eur navyše pritečie do štátnej kasy z dividend Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). "Saldo tak bude mínusové 573 miliónov eur. To znamená zvýšenie deficitu z 3,8 % na 4,6 %," vysvetlil šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu