Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozpočet bez opozície asi neprejde, tvrdí Hrušovský

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) sa obáva, že bez opozičných hlasov sa nepodarí schváliť štátny rozpočet na rok 2012. „Pán predseda Sulík povedal, že garantuje len 18 hlasov poslancov jeho poslaneckého klubu. Ak by to bolo tak, tak štátny rozpočet pravdepodobne neprejde,“ uviedol Hrušovský po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia. Napriek komplikovanej situácii chce vyvinúť úsilie, aby rozpočet prijatý bol.

„Aj keď nie ideálny, ale predsa len nejaký rozpočet je lepšie mať,“ mieni. Hrušovský vidí prekážky najmä v požiadavkách nezávislých poslancov na prijatie niektorých zákonov, ktoré politické strany odmietajú. „Ak budú pribúdať podmienky poslancov alebo poslaneckých klubov, tým sa bude zmenšovať pravdepodobnosť, že sa návrh zákona o štátnom rozpočte podarí schváliť. Ja predpokladám, že k dohode prísť môže, ale bude veľmi ťažká a bude stáť veľa kompromisov,“ obáva sa. Šéf parlamentu navrhuje, aby sa o štátnom rozpočte hlasovalo v utorok 6. decembra o 17:00.

Vzhľadom na postavenie Slovenska na finančných trhoch chce Hrušovský presadiť, aby sa ústavný zákon o dlhovej brzde schválil v skrátenom legislatívnom konaní. „Trhy sú nervózne, čakajú, či je Slovensko schopné prijať zásadné rozhodnutia, aby sme zmiernili tlak,“ vysvetlil svoj zámer. Keďže návrh na urýchlené schvaľovanie zákona môže predložiť len vláda, Hrušovský sa o tom chce zhovárať s premiérkou Ivetou Radičovou. O rozpočte aj dlhovej brzde sa bude rokovať na 26. schôdzi zákonodarného zboru, ktorú Hrušovský plánuje zvolať na utorok 29. novembra.

Podmienky pre hlasovanie za rozpočet si kladú štyria poslanci zo skupiny Obyčajní ľudia aj opozičný Smer-SD. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič žiada zmrazenie platov ústavných činiteľov a o desať miliónov eur znížiť príspevok, ktorý volebné strany dostávajú po voľbách. Predseda Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že v súčasnej podobe je návrh rozpočtu neprijateľný, ale po istých úpravách ho možno podporiť. Najsilnejšia opozičná strana chce podľa Fica rokovať o kompromisných riešeniach, ktoré však podľa jeho slov nemôžu "bordel a babráctvo" spôsobené súčasnou vládou prenášať na priemerne a podpriemerne zarábajúcich ľudí. "Čakáme, či vôbec prejaví pravicová koalícia záujem o rokovania," povedal Fico v utorok 15. novembra. Podľa Hrušovského by mohla byť dohoda dosiahnutá vo finančnom výbore. Predsedovia štyroch vládnych strán sa v stredu 16. novembra dohodli, že rozpočtový deficit verejných financií nebude vyšší ako 4,6 percenta hrubého domáceho produktu. Ministerstvo financií pôvodne plánovalo schodok vo výške 3,8 percenta, situáciu komplikuje spomaľovanie rastu slovenskej ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu