Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svetové denníky ocenili politickú zodpovednosť Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko zažilo po zamietnutí rozšírenia právomocí a navýšenia eurovalu svojich 15 minút slávy, ako napísal Financial Times (FT). Britský denník spoločne s americkým New York Times (NYT) si všímajú dianie na Slovensku.

Podľa NYT zamietnutie zmien v Európskom fonde finančnej stability a následné udalosti až po ich schválenie ukázali dve veci. Predovšetkým, že Slovensku dochádza trpezlivosť, čo podľa komentára NYT "nahnalo svetovým bankárom väčší strach", než sa to za mesiac podarilo protestujúcim na Wall Street. "A potom, po doručení varovania, sa preskupilo a dalo Európe ešte jednu šancu, čím demonštrovalo vysoký stupeň vyspelosti na takú malú krajinu, ktorá ešte prednedávnom bola vazalom Sovietskeho zväzu."

Podľa komentára FT vyzeralo neschválenie reformy EFSF Slovenskom ako "ďalší klinec do rakvy európskej menovej únie". Slovenský parlament síce o dva dni (vo štvrtok 13. októbra) zmeny v eurovale odobril, ale podľa FT táto epizóda jasne ukazuje fungovanie Európskej únie, kde predovšetkým malé štáty brzdia proces rozhodovania.

Britský denník pripomína Fínsko, ktoré požadovalo kolaterál za úvery Grécku a brzdilo druhý záchranný balík pre Atény. Česko bolo zasa pre námietky prezidenta Václava Klausa poslednou krajinou, ktorá ratifikovala Lisabonskú zmluvu. Íri zamietli zmluvu z Nice, predchodcu Lisabonskej zmluvy, a Litva dlho sama bojovala proti tomu, aby EÚ začala s Ruskom rokovať o novej dohode o partnerstve.

Malé európske krajiny podľa FT kladú veľký dôraz na slobodu, národnú suverenitu a právo zobrať si čas pri rozhodovaní o veciach, ktoré výrazne ovplyvnia ich budúcnosť rovnako ako budúcnosť Európy. "Ako ukázalo druhé hlasovanie slovenského parlamentu, nie je spravodlivé vyhlásiť ich za politicky nezodpovedné. Rovnako ako Íri a Fíni aj Slováci len rešpektujú pravidlá a kultúru demokratických postupov, ktoré sú im vlastné."

Komentátor FT Tony Barber poukazuje v tejto súvislosti na dejiny malých európskych štátov, ktoré často získali nezávislosť až v 20. storočí a v niektorých prípadoch, kam patrí aj Slovensko, až v 90. rokoch 20. storočia. "Ešte na začiatku minulého storočia boli pod kontrolou veľkých nadnárodných impérií - Rakúsko-Uhorska, Britského kráľovstva a cárskeho Ruska."

"Ďalšou historickou skúsenosťou väčšiny malých krajín únie bola vojenská okupácia, obrovské straty na životoch, drancovanie ekonomiky a politická represia v rukách nemeckých nacistov medzi rokmi 1938 a 1945 alebo Sovietskeho zväzu medzi rokmi 1939 a 1991 alebo oboje. Spomedzi 27 krajín EÚ má 21 menej než 25 miliónov obyvateľov, čo z pohľadu populácie znamená, že sú menšie než Texas. Z týchto 21 krajín len 5 - Cyprus, Írsko, Malta, Portugalsko a Švédsko - uniklo nacistickej alebo komunistickej diktatúre."

V časoch európskej dlhovej krízy je rozhodovací proces v EÚ na vkus finančných trhov pomalý a ťažkopádny. "Ale národné sebaurčenie a demokratická diskusia sú základnými princípmi pre krajiny, ktorým bola počas väčšiny ich dejín upieraná sloboda ich agresívnymi, dokonca fanatickými susedmi." Informovali o tom New York Times a Financial Times.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu