Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NBS o budúcom roku: Bude ťažký!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Možný horší vývoj slovenskej ekonomiky v budúcom roku už naznačuje aj Národná banka Slovenska (NBS). Tá koncom septembra znížila odhadovaný rast hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska pre budúci rok z pôvodných 4,7 % na 3,8 %.

Aktuálne centrálna banka naznačuje, že vývoj v roku 2012 môže byť ešte horší a slovenská ekonomika by v roku 2012 mohla rásť aj tempom o 1,7 percentuálneho bodu pomalším, teda na úrovni 2,1 %. "Po vypracovaní aktuálnej predikcie sa zverejnili predstihové indikátory za eurozónu aj za Slovensko. Tie poukazujú na ďalšie zhoršenie a môžu predstavovať napĺňanie rizík identifikovaných v septembrovej predikcii a kvantifikovaných aj v scenári," uvádza NBS v aktuálnom októbrovom vydaní odborného bankového časopisu Biatec.

V septembri centrálna banka pri zverejnení prognózy uviedla, že v predikcii rastu ekonomiky prevládajú riziká smerom nadol. Za najvýznamnejšie riziko označila možné pokračovanie prepadu ekonomického sentimentu ovplyvneného situáciou na finančných trhoch v eurozóne a následného spomalenia globálneho ekonomického rastu.

Za negatívne riziko vo vývoji ekonomiky označila aj realizáciu ďalších konsolidačných opatrení v strednodobom horizonte. Za problematickú pritom tento týždeň označil priechodnosť dodatočných konsolidačných opatrení po páde vlády a pred predčasnými parlamentnými voľbami aj minister financií Ivan Mikloš.

NBS v rámci predikčného procesu vypracovala aj alternatívny scenár v snahe vyčísliť možné riziká súvisiace s možným ďalším negatívnym vývojom. V tomto scenári centrálna banka uvažuje s dodatočným poklesom zahraničného dopytu po slovenských vývozoch, kumulatívne o približne 5 % do konca roku 2013.

"Takýto vývoj by znížil exportnú výkonnosť Slovenska, čo by sa následne premietlo aj do všetkých zložiek domáceho dopytu. Nižší zahraničný a domáci dopyt by mal tlmiť aj rast cien. Celkovo by uvažovaný nižší zahraničný dopyt mohol spomaliť rast ekonomiky v SR o 1,7 percentuálneho bodu v roku 2012 a 0,9 percentuálneho bodu v roku 2013," uvádza NBS. Dodáva však, že aj tento scenár predpokladá následné oživenie, nie prepad do recesie.

Budúcoročné vyhliadky ekonomického rastu Slovenska sú stále horšie aj podľa bankových analytikov. Výkonnosť slovenskej ekonomiky by podľa ich aktuálneho odhadu mala v budúcom roku vzrásť reálne medziročne o 1,9 %. Ešte v septembri pritom analytici očakávali rast budúcoročného výkonu ekonomiky o 2,7 % a napríklad v júli o 4,3 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu