Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Agrorezort získal prostriedky na nekryté záväzky Ficovej vlády

Zsolt Simon
Zsolt Simon

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR musí zápasiť s problémami, ktoré mu zostali po predošlej vláde. Tá totiž podľa ministra Zsolta Simona nakontrahovala záväzky v hodnote 354 mil. eur bez toho, aby ich mala finančné kryté.

"My dnes hľadáme riešenie na záväzky, ktoré urobila Ficova vláda a nie sú finančne kryté," povedal Simon na piatkovej tlačovej besede. Záväzky sa podľa jeho slov týkali Regionálneho operačného programu. Agrorezortu sa však podľa Simona podarilo získať súhlas Európskej únie na realokáciu prostriedkov z eurofondov bývalého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja vo výške 128 mil. eur, ktoré pôjdu práve na tieto nekryté záväzky. Rezort pôdohospodárstva prostriedky získané realokáciu síce ešte na účtoch nemá, napriek tomu začne vyplácať od konca augusta tohto roka svoje nedoplatky, ktoré má voči školám, v objeme 80,7 mil. eur.

Ministerstvo taktiež zaznamenalo v rámci Regionálneho operačného programu najdynamickejší nárast čerpania eurofondov zo všetkých operačných programov. "V minulom roku, keď sme nastúpili do tohto úradu, tak čerpanie bolo na úrovni 12 %, dnes toto čerpanie je cez 32 %," uviedol Simon. Od nástupu novej vlády tak ministerstvo podľa jeho slov vyplatilo viac ako 343 mil. eur. Do konca tohto roku chce pritom Simon zvýšiť čerpania až na 40 %, keďže všetky prostriedky z Regionálneho operačného programu v objeme 1,828 mld. eur musí Slovensko vyčerpať do roku 2013. Agrorezortu sa podľa Simona darí čerpať prostriedky aj v Operačnom programe Bratislavský kraj, keď sa im od nástupu na ministerstvo podarilo zrýchliť čerpanie z pôvodných 7 % na súčasných takmer 29 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu