Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Mýtne pokuty budú od augusta o polovicu nižšie

Ilustačné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustačné foto

BRATISLAVA - Mýtne pokuty pre cestných dopravcov budú od 1. augusta nižšie o viac ako polovicu. Prezident Ivan Gašparovič v pondelok podpísal vládnu novelu zákona o elektronickom výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií, ktorú parlament schválil 30. júna.

Terajšie sankcie za neuhradenie mýta, chýbajúcu palubnú jednotku v nákladnom automobile či neoprávnenú manipuláciu s ňou od budúceho mesiaca klesnú z 1 655 eur na 700 eur v blokovom a z 2 655 eur na 1 300 eur v správnom konaní.

Za priestupok, keď vodič do palubnej jednotky nezadá alebo zadá neúplné či klamlivé údaje alebo ich nesprístupní správcovi výberu mýta, zostáva pokuta vo výške 120 eur v blokovom a 160 eur v správnom konaní. Dopravcovia môžu rátať aj s novými sankciami od 50 eur do 600 eur v blokovom a od 100 eur do 1 000 eur v správnom konaní, ak na výzvu polície nepredložia osvedčenie o evidencii vozidla, technický preukaz alebo iný doklad o vozidle.

Hlava štátu zároveň podpísala vládny návrh novely zákona o civilnom letectve, podľa ktorej kontrolu nad systémom letiskových odplát bude vykonávať Letecký úrad SR nezávisle od letiska a leteckých prepravcov. Novelu zákona týkajúcu sa spomedzi slovenských letísk len najväčšieho bratislavského schválili poslanci 6. júla. Nový letecký zákon nadobudne účinnosť 1. septembra.

Novela leteckého zákona preberá európsku smernicu o letiskových poplatkoch z marca 2009. Vytvorenie spoločných pravidiel pre stanovovanie letiskových odplát má zvýšiť transparentnosť a zabrániť diskriminácii jednotlivých užívateľov letísk. Letecký úrad bude mať tiež kompetenciu na vykonávanie dozoru a dohľadu v oblasti leteckých navigačných služieb.

Táto úprava podľa rezortu dopravy súvisí s výsledkami medzinárodných auditov vykonaných na Slovensku, najmä však s nálezom z auditu Európskej organizácie pre bezpečnosť letovej prevádzky (EUROCONTROL). Tento audit bol zameraný na dohľad štátu nad leteckými navigačnými službami a ich bezpečnosťou a konal sa v novembri minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu