Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

EK ostro kritizuje ratingové agentúry: Rozbiť kartel!

Viviane Redingová
Viviane Redingová

BERLÍN - Eurokomisárka pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo Viviane Redingová ostro kritizovala ratingové agentúry a nepriamo navrhla ich rozdelenie.

"Európa sa nemôže nechať zlomiť tromi americkými súkromnými firmami," poukázala Redingová v rozhovore pre nemecký denník Die Welt na agentúry Standard & Poors (S&P), Moody's a Fitch, ktoré ovládajú trh s ratingmi.

"Kartel troch amerických firiem" nemôže rozhodovať o osudoch ekonomík štátov a ich občanov. Luxemburská komisárka považuje za nevyhnutné zvýšenie transparentnosti a konkurencie pri udeľovaní známok týkajúcich sa úverovej bonity firiem a štátov," vyhlásila.

Redingová navrhla dve riešenia. "Alebo sa štáty G20 spoločne rozhodnú, že rozbijú kartel troch amerických ratingových agentúr. Spojené štáty môžu byť napríklad vyzvané, aby z troch agentúr urobili šesť. Alebo sa vytvoria nezávislé európske a ázijské ratingové agentúry."

Die Welt okrem toho informoval s odvolaním sa na zdroje z EÚ, že únia už nevylučuje ako krajnú možnosť odpísanie časti dlhu Grécka. Ministri financií vraj počas uplynulých týždňov viackrát interne diskutovali o tom, že by sa veritelia vzdali časti svojich pohľadávok.

"Pravdepodobnosť, že najneskôr do decembra príde k reštrukturalizácii, je veľmi vysoká," povedal pre Die Welt vysoko postavený diplomat EÚ. Informovali o tom DPA a Handelsblatt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu