Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Nemecké banky súhlasia s predĺžením splatnosti gréckeho dlhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecké finančné inštitúty sa zrejme zúčastnia na novom záchrannom balíku pre Grécko. Podľa mediálnych správ sú nemecké banky a poisťovne blízko dohody so spolkovým ministerstvom financií. Posledné kolo rokovaní na tejto úrovni je naplánované na štvrtok (30.6.), uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na berlínske zdroje.

Nemecké banky označili francúzsky návrh na dobrovoľné predĺženie splatnosti gréckych dlhopisov za zaujímavý nápad. Zväz nemeckých bánk uviedol, že detaily zostávajú otvorené a pracuje sa na riešení. Francúzska vláda sa dohodla s domácimi bankami na tom, že finančné inštitúty v prípade splatných gréckych dlhopisov časť z peňazí, ktoré dostanú, vložia do nových gréckych štátnych dlhopisov s až 30-ročnou splatnosťou.

Nemecká spolková vláda tiež chce, aby sa domáce banky a poisťovne zapojili do záchrany Grécka podobným spôsobom ako francúzske finančné inštitúty. Angažovanosť nemeckých bánk a poisťovní v Grécku predstavuje 10 až 18 miliárd eur.

Dôležité je, aby prípadná účasť súkromných investorov na pomoci Grécku bola úplne dobrovoľná. Inak by ratingové agentúry považovali ich účasť za reštrukturalizáciu dlhu a úverovú udalosť, čo by výrazne zhoršilo dlhovú krízu v eurozóne.

Spôsob dobrovoľného zapojenia súkromného sektora by mal byť dohodnutý do 3. júla, kedy sa bude konať mimoriadne zasadnutie ministrov financií eurozóny. Ministri by mali na ňom schváliť druhý záchranný balík pre Grécko. Samozrejme len v prípade, ak grécky parlament odobrí ďalší úsporný balík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu