Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Protest má ochromiť Grécko, začal sa dvojdňový generálny štrajk

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécke najväčšie odborové zväzy dnes začali 48-hodinový generálny štrajk, ktorý paralyzoval dopravu a verejné služby. Štrajk sa koná v čase, keď zákonodarcovia debatujú o novej sérii úsporných opatrení. Tie sú podmienkou pre získanie záchranných pôžičiek potrebných na to, aby sa krajina vyhla bankrotu.

Vládne úrady a banky sú zatvorené a trajekty kotvia v prístavoch po celej krajine. Generálny štrajk takisto zastavil železničnú dopravu, zatvorené sú školy a nefungujú verejné služby. V nemocniciach a ambulanciách pracuje iba núdzový personál. Dokonca štrajkujú aj grécki novinári a herci štátneho divadla.

Lietadlá nevzlietnu dnes a v stredu niekoľko hodín, keďže leteckí dispečeri nebudú pracovať od 08.00 h do 12.00 h miestneho času (07.00 h - 11.00 h SELČ) a tiež od 18.00 h do 22.00 h miestneho času (17.00 - 21.00 h SELČ).

V centre Atén rozmiestnia 5000 policajtov, pretože odbory zamestnancov verejného sektora s názvom ADEDY a odbory súkromného sektora GSEE začnú zhromaždenia o 10:00 SELČ.

Najnovší štrajk sa koná práve v čase, keď sa Grécko snaží schváliť nový balík úsporných opatrení v hodnote 28 miliárd eur. Medzi opatreniami majú byť škrty v rozpočte a zvýšenie daní do roku 2015. Schvaľovať ich bude parlament, ktorý tak má zaručiť pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci v celkovej hodnote 110 miliárd eur.

EÚ a MMF žiadali aj schválenie štvorročného programu pre privatizáciu štátnych podnikov v Grécku. Grécky 300-členný parlament začal trojdňovú debatu o nových úsporných opatreniach v pondelok. Parlament má podľa očakávania hlasovať o balíku úsporných opatrení v stredu, a ak bude schválený, vo štvrtok sa začne realizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu