Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Čísla o inflácii pôsobia ako ľadová sprcha, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Čísla o inflácii na Slovensku, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ), museli podľa slov predsedu strany Smer-SD Roberta Fica na predsedníčku vlády Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), jej poradcov a na celú vládu "pôsobiť ako ľadová sprcha".

"Tieto oficiálne čísla potvrdzujú, že máme na Slovensku zlú vládu a že Slovensko ide mimoriadne zlou cestou. ŠÚ SR oznámil Slovenskej republike, že máme rekordnú infláciu 4 %, čo v ľudskej reči znamená, že v máji 2011 rástli ceny v priemere 4-% tempom," uviedol dnes na tlačovej konferencii Fico v reakcii na údaje o májovej inflácii zverejnené dnes ŠÚ SR.

"Toto tempo, 4 %, je nielen prekonaním určitej psychologickej hranice, ale je to aj tempo, ktoré je vyššie, ako je priemer EÚ. Podľa všetkého je to tempo, ktoré je dvakrát rýchlejšie, ako je tempo zvyšovania cien v susednej Českej republike," zdôraznil predseda najsilnejšej opozičnej strany.

"Najviac rastú ceny potravín, v máji to bolo o 7,4 %, dopravy o 6,3 % a bývania o 4,4 %. Ak si zoberieme, že podstatná časť obyvateľov SR má podpriemerné a priemerné príjmy a že títo ľudia platia práve najviac zo svojich príjmov za potraviny, bývanie a dopravu, tak rekordný rast cien na Slovensku spôsobený neschopnou vládou SR sa dotkne absolútnej časti obyvateľov na Slovensku, pretože najviac platia za veci, ktoré najviac potrebujú pre svoj vlastný život," povedal.

Spotrebiteľské ceny boli podľa ŠÚ SR v máji 2011 v porovnaní s májom 2010 vyššie v úhrne o 4 %. Ceny vzrástli v odbore potraviny a nealkoholické nápoje o 7,4 %, doprava o 6,3 %, vzdelávanie o 4,5 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 4,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 4,2 %, rozličné tovary a služby o 3,7 %, zdravie o 3,4 %, odevy a obuv o 2,6 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,3 %, rekreácia a kultúra o 0,9 %, poštové a telekomunikačné služby o 0,4 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu