Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Inflácia v marci bola najvyššia od konca roku 2008

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Rast cien na Slovensku naďalej zrýchľuje. Spotrebiteľská inflácia podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu totiž v marci dosiahla 3,6 %, oproti 3,3-percentnému rastu cien z februára.

V treťom mesiaci tohto roka tak rástli ceny najrýchlejšie od decembra 2008. Najrýchlejšie pritom rastú ceny potravín, dopravy, bývania a energií. Medzimesačne boli v marci ceny oproti februáru vyššie o 0,4 %, kým vo februári oproti januáru stúpli o 0,3 %.

Marcový rast spotrebiteľských cien tak prekonal aj očakávania analytikov, ktorí predpovedali infláciu na úrovni 3,4 %. V súlade s očakávaniami rast cien ťahali najmä ceny potravín a pohonných látok. „Štatistiky však naznačujú, že rast cien sa už začína zrýchľovať aj v iných skupinách tovarov a služieb. Za takýmto vývojom môže byť premietanie vyšších nákladov do cien, prípadne aj oneskorený vplyv zvyšovania dane z pridanej hodnoty,“ uviedol analytik ING Bank Eduard Hagara. Počas roka by sa tak podľa neho mohla inflácia ešte viac priblížiť k 4 %.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne stúpli o 7 %, nasledovali ceny dopravy s rastom o 6,2 %, vzdelávania o 4,4 % a bývania a energií s 4,3 %. Vzrástli aj ceny alkoholu a tabaku o 3,3 % a zdravia a rozličných tovarov a služieb zhodne o 3,1 %. Na druhej strane sa znížili ceny nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 1,5 % a odevov a obuvi o 0,3 %. V priemere za prvé tri mesiace tohto roka spotrebiteľské ceny celkovo stúpli o 3,3 %.

Na medzimesačnej báze sa zvýšili ceny alkoholu a tabaku o 1,5 %, potravín a nealkoholických nápojov o 0,7 %, dopravy a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,6 %. Oproti februáru boli vyššie aj ceny bývania a energií o 0,3 % a nábytku, zariadenia a údržby domu, zdravia a hotelov a reštaurácií zhodne o 0,2 %. Poklesli ceny rekreácie a kultúry o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny odevov a obuvi, poštových a telekomunikačných služieb a vzdelávania.

Jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v marci zrýchlila z februárových 1,8 % na 2,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, na medziročnej báze zrýchlila z februárových 0,7 % na 1,1 %. Na medzimesačnej báze dosiahla jadrová inflácia v marci 0,5 %, čistá inflácia bola úrovni 0,1 %.

Slovensko sa tak po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vracia k rýchlejšiemu rastu cien. Bankoví analytici v tomto roku predpokladajú postupné zvyšovanie tempa rastu spotrebiteľských cien podľa národnej metodiky až k decembrovým 3,9 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu