Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Celé roky vyplácali dôchodky tisícom mŕtvych!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécky štát celé roky vyplácal penzie asi 4500 štátnych zamestnancom, ktorí boli v skutočnosti dávno po smrti. Ročne tak prichádzal o viac ako 16 miliónov eur. V pondelok to oznámili grécke úrady. Ministerka hospodárstva Luka Katseliová v rozhovore pre tlač hovorila o podozrivo vysokom počte penzistov starších ako sto rokov a povedala, že úrady vyšetrujú, či sú títo ľudia naozaj nažive.

Sľúbila, že podvodom v dôchodkovom systéme zamedzí.

Viac než storočných penzistov je vyše 9000. "Teraz overujeme, koľko z nich žije," povedala Katseliová.

Podľa agentúry Reuters Gréci smrť svojich príbuzných často nehlásia, aby mohli ďalej poberať ich penzie, a záznamy úradov nie sú spoľahlivé. Zabrániť podvodom s dôchodkami by mohlo pomôcť dosiahnuť ciele úsporného programu, ktorý musela grécka vláda prijať v záujme riešenia hlbokej finančnej krízy krajiny.

Na podvody reagoval aj predseda hospodárskej rady nemeckej vládnej strany CDU Kurt Lauk. V rozhovore pre denník Handelsblatt ich označil za dôkaz toho, že "kým sa vydá jediný cent (na pomoc Grécku), je potrebné preskúmať aj tú najposlednejšiu stránku gréckych financií".

"Ministri financií krajín Európskej únie by urobili dobre, keby nenechávali vyšetrovanie len v rukách Grékov," povedal Lauko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu