Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Investori očakávajú krach Grécka, Írska aj Portugalska

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

NEW YORK - Medzinárodní investori prognózujú, že niektoré krajiny eurozóny skrachujú. Podľa nich je pravdepodobnosť, že sa to stane väčšia, než v prípade opačnej alternatívy. Viac než štyri pätiny z nich si myslí, že Grécko nedokáže splatiť svoj dlh.

Až 85 % investorov, medzi ktorými robila v uplynulom týždni prieskum agentúra Bloomberg, očakáva, že Grécko sa dostane do platobnej neschopnosti. Väčšina tiež počíta s tým, že rovnaký osud stihne Portugalsko aj Írsko, ktoré podobne ako Grécko museli požiadať o finančnú pomoc EÚ a MMF.
      

"Všetky tieto krajiny v istej chvíli skrachujú," uviedol Wilhelm Schröder z mníchovskej firmy Schröder Equities, ktorý sa zúčastnil na prieskume. "Neviem si predstaviť, ako by sa mohli tieto štáty dostať zo svojich dlhových problémov."
      

Investori teda nedôverujú európskym politikom, že dokážu odvrátiť prvý bankrot niektorej z krajín eurozóny. Nepresvedčila ich ani snaha o navýšenie záchranného balíka pre Grécko. Náklady na poistenie proti platobnej neschopnosti Grécka vyskočili v uplynulom týždni na nové historické maximum. Investori totiž počítajú s tým, že nedokážu vyrovnať svoje záväzky.
      

Swap úverového zlyhania (CDS) na grécke vládne dlhopisy sa 9. mája vyšplhal na rekordných 1371 bázických bodov. V ten istý deň výnos 2-ročných gréckych dlhopisov uzavrel na historickom maxime 25,6 %.
      

Počet respondentov, ktorí očakávajú platobnú neschopnosť Grécka, od januára vzrástol o 11 percentuálnych bodov a od vlaňajšieho júna o 12 percentuálnych bodov. Na prieskume sa zúčastnilo 1263 investorov, analytikov a maklérov, ktorí sú odberateľmi agentúry Bloomberg.
      

Až 59 % investorov v súčasnosti predpovedá krach Portugalska, pričom začiatkom roka to bolo menej než polovica a v júni 2010 približne tretina. V prípade Írska 55 % z opýtaných počítajú, že Írsko sa zrejme dostane do platobnej neschopnosti. V januári to predpokladalo 53 % investorov a vlani v júni len 17 %.
      

"Írsko, Portugalsko a Grécko budú zrejme musieť reštrukturalizovať svoje dlhy," myslí si ekonóm Westpac Banking Corp. James Shugg. "Budú potrebovať stále vyššiu a vyššiu finančnú pomoc a v istom momente príde k rozhodnutiu, že s tým je koniec a príde k zapojeniu veriteľov."
      

Investori viac veria Španielsku. V jeho prípade len jeden zo štyroch počíta s platobnou neschopnosťou. Šesť percent očakáva krach Spojených štátov a 5 % Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu