Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Politici chcú, aby Portugalci predali obrovské zásoby zlata

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Časť európskych politikov chce, aby Portugalsko predalo časť svojich zlatých rezerv. Tie sú vôbec najväčšie v Európskej únii a rovnajú sa deviatim percentám hrubého domáceho produktu krajiny.

 Píše o tom finančný servis FT Alphaville s odvolaním sa na informácie obchodníka s cennými kovmi Goldcore.

Podľa MMF má Portugalsko celkom 382,5 tony zlata v hodnote tesne presahujúcou 20 miliárd dolárov. Od medzinárodného spoločenstva si pritom chcú požičať 78 miliárd eur. Predaj časti zlata by tak mohol predstavovať značnú výpomoc s financovaním štátneho dlhu.

K predaji Portugalsko už vyzvali nemeckí politici Norbert Bathle a Carsten Schneider. Prvý z nich pritom patrí k vládnym kresťanským demokratom, druhý je sociálnym demokratom, teda zástupcom najväčšej opozičnej strany. Podľa nich by akákoľvek dohoda s medzinárodným spoločenstvom o pomoci mala obsahovať aj dohodu o predaji časti zlatých rezerv. Vyjednávači ich želanie ale asi nevypočuli, pretože návrh dohody žiadne zmienky o zlate neobsahuje.

Ak by sa Portugalsko predsa len odhodlalo časť zlatých rezerv predať, kupec by nepochybne našiel. Záujem by podľa FT Alphaville mala Európska centrálna banka aj nemecká Bundesbanka. Cena zlata totiž v poslednej dobe stále rastie a pre investorov predstavuje pomerne zaujímavú alternatívu ku klasickým finančným produktom.

Kým v roku 2000 jedna trójska unca zlata stála asi 270 dolárov, za ďalších päť rokov sa zvýšila na zhruba 420 dolárov. Za ďalšie zhruba tri roky už stála 1000 dolárov a za ďalšie tri, čo je tento rok, už sa cena kovu zvýšila nad 1500 dolárov za trójsku uncu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu